Bppv co ho vyvolává?

Dobrý den, na jaře mi byl diagnostikován BPPV. Zhruba po dvou měsících potíže přestaly (po Epleyho manévrech). Na diagnózu jsem dále nemyslela. Cítím se zdravá a včera se mi BPPV opět ozvalo. Přemýšlela jsem, čím jsem si to navodila. Dva celé dny jsem chystala velkou oslavu, vařila, pekla, uklízela... Může tato, pro mně rutinní práce, (máme 4 děti, zahradu... jsem na shon zvyklá) zapříčinit BPPV? Četla jsem, že nejen záklon, ale i předklon může toto způsobovat. Mám si tedy do budoucna práci "dávkovat"? Předejdu tím těmto potížím? Je normální mít tuto diagnózu ve 41 letech? Jaká je prognóza této diagnózy? Děkuji Vám za Váš čas a přeji pěkný den. Šárka

Odpověď odborníka:

Dobrý den, benigní paroxysmální vertigo je chronická věc, které se ůplně nikdy nezbavíte. Při záchvatu se dá se dobře odstranit manévry , které si provádíte sama, ale jinak onemocnění si prakticky dělá co chce a všechny činnosti, při kterých dochází k výraznějším pohybům hlavy včetně fyzické námahy ho mohou vyvolat. Pro váš věk je to typické, ale mohou být prakticky postiženy všechny věkové skupiny.

MUDr. Vladimír Prokop
MUDr. Vladimír Prokop

Specializace: Ušní, nosní, krční
Pracoviště: FORTMEDICA ORL

 
Líbí se vám odpověď?
+9 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: