Brnění končetin - v čem tkví příčina?

Dobrý den, asi před půl rokem jsem přelítla přes řídítka kola a dopadla na temeno hlavy, luplo mi za krkem (hned pod lebkou, hlava šla při pádu do záklonu), pak jsem měla (i mám) zablokovanou krční páteř (téměř bez léčby, rehabilitace, které absolvuji až nyní, mi stejně moc nepomáhají). Trpím též vážnou idiopatickou skoliozou. O cca. měsíc později mne "ošetřil" mladý neurolog "suchou jehlou", kterou zabodl do svalu nad levou lopatkou, kde byl tehdy svalový uzel (ale ty rotují). Od toho dne již několik měsíců trpím vnitřním minibrněním končetin - nejdříve hlavně horních - hlavně po periferní straně paží do malíčků (EMG prokázalo syndrom kapilárního tunelu; při standardním neurologickém vyšetření však reaguji na všechny podněty - píchnutí špendlíkem, atd.) -včetně zdřevěnělých rukou a předloktí, s nimiž se občas probouzím. Potíže mám poslední dobou více v celých nohách, zejména v chodidlech, mám i pocit podlomených nohou a únavy. Potíže se zhoršují po užití myorelaxačních prášků či po cvičení na uvolnění svalů. EMG neprokázalo poškození svalů. MRI-C a T neprokázaly vyhřezlou ploténku, ale bolesti zad mám,oproti dřívějším způsobených skolizou, mnohem větší - svalové uzly se rychle přeskupují podél páteře a stále mám pocit, že se mi s určitými obratli něco stalo, možná došlo ke změně "zploštění" hrudní kifózy? Žádný lékař si nedá práci porovnat X-rays snímky před a po úrazu... Bolest několik měsíců po úrazu neustupuje, naopak je již celé měsíce chronická a nesnesitelná a šíje skoro pořád zatuhlá (vždy po cvičení do pár hodin znovu "zatuhne" - uvolní-li se svaly na zádech, zatuhnou vepředu krční svaly a naopak). MRI-T také našla nezhoubný nádor (adenom) na játrech, ale od jater prý to brnění není. Leukocyty jsou v normě, takže autoimunitní onemocnění by to také nemělo být. Mám však hormonální a gynekologické problémy - syndrom polycystických ovárií s vyšší rezistencí na inzulín, nevím, zda příčina brnění nesouvisí s diabetes mellitus či štítnou žlázou či typickými problémy žen v menopauze. Osobně si myslím, že při ošetření "suchou jehlou" došlo k napíchnutí a rozešimrání nervu, což dotyčný neurolog popírá...Další možná příčina jsou tedy cévy - před úrazem jsem prošla operací umělého oplodnění a musela jsem užívat (kromě Medrolu a antibiotik zároveň) i injekce na ředění krve a cítila jsem nejspíše tukovou bulku, která mne šíleně bolela jakoby v třísle - v cévách, možná se usadila na pravém jaterním laloku, kde mám nyní asi 2 cm nález a navíc nově i ztukovatělá játra (steatoza). Vždy jsem měla studené nohy, tj. špatně prokrvení. Problémů je tedy hodně, ale příčinu minibrnění mi zatím žádný lékař neodhalil (páteř, napíchlý nerv, hormonální změny, autoimunitní důvody, zúžené cévy a špatný krevní oběh, nádor na játrech či inzulínová rezistence?)...Na jakého specialistu se mám vlastně obrátit? Mj. Proč radiolog popisuje MRI-C až od obratle C2-3 a zcela chybí C1-2 (kde mi šla hlava do záklonu po úrazu)? Proč mám skoro po půl roce stále zatuhlou šíji a bolest zad? Svalové uzly ze skoliozy jsem kdysi obvykle rozcvičila do dvou týdnů...Ale teď nic nepomáhá a navíc to vnitřní minibrnění... Děkuji Vám moc za Vaši radu, pane doktore.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vím, že toho máte hodně na srdci , ale váš dotaz je bohužel poněkud zmatečný. Brnění v periferii paží a malíčků rozhodně nekoresponduje s nálezem karpálního tunelu. Pokud vám někdo aplikoval suchou jehlu do svalu " nad lopatku", nedokážu si představit , jakou strukturu by vám musel napíchnout , aby způsobil vaše potíže. Při poranění některého nervu, v tomto případě některá periferní větvičky , byste mohla cítit tak maximálně ostré šlehnutí při aplikaci samotné , nic víc. Z čeho je minibrnění , vám nedokážu teouto cestou říci. Proč radiolog popisuje , jak popisuje, netuším. Asi proto, že byl nález v této etáži normální. Podobné potíže se mohou objevovat u lidí po autohavárii s poraněním typu "Whiplash". Jde o projevy drobné míšní kontuze nebo poranění nervovýh kořenů. Zcela upřímně se s tím moc udělat nedá a většinou je hlavním lékem čas.

MUDr. Tomáš Vilhelm
MUDr. Tomáš Vilhelm

Specializace: Rehabilitace
Pracoviště: VERTEBRA

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Pásový opar: samoléčba v 5 krocích
Články: Pásový opar: samoléčba v 5 krocích
Pásový opar je virové...
Nepodceňujte po operaci křečových žil rehabilitaci
Články: Nepodceňujte po operaci křečových žil rehabilitaci
Odstranění křečových žil...
Chřipka opravdová a ty ostatní
Články: Chřipka opravdová a ty ostatní
Kromě klasické chřipky...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Trpíte křečovými žílami? Víme, co jim vadí!
Články: Trpíte křečovými žílami? Víme, co jim vadí!
Křečové žíly neboli varixy...
Trápí vás záněty dutiny ústní? Kyslík a mořská sůl pomohou!
Cirhóza jater
Články: Cirhóza jater
Cirhóza, lidově ztvrdnutí...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: