Bulka za krkem

Před 2 měsíci jsem si vzadu na krku vpravo (někde v týlní oblasti) nahmatala malou bulku (viditelná není, jen hmatatelná). Byla jsem u obvodní lékařky, která nejdřív řekla, že by to mohla být uzlina, poslala mě na krevní vyšetření, ta dopadla dobře, s tím, že pokud nebude mizet, mám se přijít ukázat. Teď mě s problémem poslala na sono, kde podle doktorky se nejedná o uzlinu, ale o jakousi cystičku, prý ale není nebezpečná, že to může být něco z vody nebo tuku, moc jsem to nepochopila. Nález zní: "Při ligamentum nuchae vpravo v měkkých tkáních krku je hmatná podkožní rezistence, odpovídá cystičce velikosti 6x3 mm, cysta má tenké pravidelné pouzdro. Nad cystičkou je širší tuková vrstva v podkoží, o lymfatickou uzlinu se nejedná, v okolí jiné patologické změny nejsou." Ptala jsem se pro jistotu dvakrát a prý to opravdu není nebezpečné a nemusím to nijak řešit. Prý to tam asi už zůstane ale není třeba se tím zabývat pokud by se to nějak nezvětšovalo. Opravdu to nemůže být něco zhoubného a můžu být klidná?

Odpověď odborníka:

Milá paní Michaelo, lékaři by rozhodně nepodcenili nález u mladé ženy, tzv. retenční cysty vznkají velmi často neúplným vyprázdněním obsahu mazových žlázek. Někdy dojde časem ke spontánní regresi. Ultrazvukové vyšetření je dobrým nástrojem posouzení struktury útvaru, ultrasonografista by jistě doporučil klinickému lékaři doplnění dalších metod vyšetření, kdyby jej nález znepokojil.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: