Bušení srdce, pocit úzkosti, bolest páteře

Dobrý den, paní doktorko, chtěl bych se Vás zeptat, budu moc rád, když mi trocho poradíte. V srpnu roku 2014 jsem měl tzv.prekolapsový stav a navštívil jsem LSSP, kde jsem jim sdělil, že jsem měl pocit silného bušení srdce, pocit úzkosti, jakoby stav, kdy nevíte, co příjde. Udělali mi EKG, kde vše bylo v pořádku, také RTG páteře apod., kde zjistili, že mám blokaci krční páteře. Doktor mi sdělil, že je to od této páteře, ať vše nadále řeším přes Fyzioterpeuta. Začal jsem navštěvovat rehabilitace, nic se nemění a nyní jsem tento stav dostal znovu, opět bušení, pocit úzkosti. Opět jsem navštívil interní ambulanci (pohotovost), kde jsem jim uvedl ten samý důvod, k tomu jsem řekl, že mě bolí krční a hrudní páteř a pociťuji tlak na hrudi. Provedli mi EKG-v pořádku a odběry, kde zjistili 0.043 troponinu v kvi. Po 6 hodinách udělali kontrolní odběry, kdy poté byl troponin v krvi negativní. Poslali mě domů, že mám vše řešit přes PL, kde mi řekli, že bušení srdce ji u mladých lidí normální, nemám to moc řešit, může se jednat i o psych.poruchu. Na srdci nic nemám-údajně. Chci se teda zeptat, jak bych měl dále postupovat s léčbou, chci vše řešit včas. Je možné, že když mě docela dosti bolí hrudní i krční páteř, že by to mohlo být od toho? Co by jste mi doporučila nadále? Moc Vám děkuji za odpověď. Pěkný den. Ještě posílám výsledky závěr doktorky s lékařské zprávy - Palpitace-spíše pocit silného bušení srdce, EKG bez zn. akutní ischemie, posttachykardická elevace troponinu, kontrolní troponin negativní. Ess.hypertenze. Děkuji

Odpověď odborníka:

Davide, bolesti a blokace krční a hrudní páteře mohou skutečně vyvolávat nepříjemné pocity - slabost, závratě, i bušení srdce. Tyto pocity vedou i k určité psychické tenzi, která opět může vést k pocitu bušení srdce. Dle popsaných vyšetření je srdce zdravé. Pokuste se vysledovat, zda obtížím nepředchází určité situace - např. delší sezení či setrvání v určité poloze, psychický stres, obtíže může zhoršovat ale i kouření, alkohol, energetické nápoje, káva. Kromě pravidelné životosprávy včetně pravidelného pohybu (vzhledem k potížím s páteří) nejsou třeba další opatření. Návštěvy fyzioterapeuta jsou vhodné, pokud budou obtíže přetrvávat, je vhodná i pychoterapie

MUDr. Hana Štětková
MUDr. Hana Štětková

Specializace: Kardiologie

 
Líbí se vám odpověď?
+30 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: