Častá stolice

Dobrý den, prosím o radu. Dlouhodobě chodím často na stolici - obvykle 3-4x denně, někdy až 6x. Mívám nucení po snídani. V případě zvýšeného stresu či nervozity je frekvence častější (ostatně se léčím u psychiatra s úzkostmi). Trpím občas také kručením v bříše i při pocitu najedení a nadýmáním, mnohdy až bolestivým. Stolice má obvykle normální vzhled a konzistenci, i když mám sklon k průjmům - zejména po těžkém a tučném jídle. Mohlo by se jednat o nějaký problém?

Odpověď odborníka:

Vážená slečno/paní Markéto, neexistuje žádná norma, určující frekvenci vyprazdňování stolice. Břišní zvuky, případně nadýmání, mohou být způsobeny objemem vzduchu spolykaného při jídle nebo plyny, vznikajícími při trávení. Tučné pokrmy mohou způsobit rychlejší posun tráveniny ve střevě, aniž by to znamenalo nějakou nemoc. Pokud máte pochybnosti o stavu Vaší zažívací trubice, doporučuji Vám domluvit se v gastroenterologické ambulanci na endoskopickém vyšetření tlustého střeva (koloskopii). S pozdravem, Milan Hrubý.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+14 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
radu | Od: Jeřábková Marcela | 7.11.2016 09:32
Dobrý den, mám takovou prozbu, jsem po ozařování děl, čípku a od té doby co sním mně hned nutí na stolici jelykoš mám spálený držák tak jak nejdu hned tak to neudržím, a tak nemužu bez reasecu jezdit autobusem a prostě nikam jít, ani to jídlo nemužu strávit a jde to ven, mužete mi prosím poradit co mám dělat, ty léky už musím brát tři hodiny před jinak nezabere, děkuji předem, muže to být i stres, děkuji zpozdravem J.
reagovat
re:radu | Od: uLékaře.cz | 7.11.2016 13:39
Dobrý den,
děkujeme za dotaz. Aby Vám
lékař mohl odpovědět, poprosím Vás,
abyste dotaz zkopírovala a vložila přímo do poradny na těchto stránkách:
http://www.ulekare.cz/poradna.
V poradně se Vám bude lékař
věnovat.

Děkujeme a doufáme, že vše
bude v pořádku.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Lze opravdu odhalit rakovinu z krve?
Články: Lze opravdu odhalit rakovinu z krve?
Lékař odebere krev, do...
Rakovina prostaty: nenápadný zabiják českých mužů
Články: Rakovina prostaty: nenápadný zabiják českých mužů
Rakovina prostaty, plic a...
Máte bolesti při sexu? Nejste samy...
Články: Máte bolesti při sexu? Nejste samy...
Milování většinou bývá...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x