Častá únava, tíha v zádech, těžké ruce, mravenčení, tlak na prsou

Má sestra bývá často velmi unavená, cítí tíhu v zádech (popisuje to, jako by ji naložili pytel brambor), má pocit těžkých nohou, jakoby namožených, těžké ruce, bolí, pálí a štípou ji záda (krční, hrudní, bederní), má stěhovavé mravenčení někdy v obličeji, genitáliích, dolních končetinách, měla znecitlivěnou ruku, točí se jí hlava jakoby měla upadnout (tlak v normě), hvízdá ji v uších, zhoršená paměť, nemůže téměř nic dělat, občas mívá pocit velkého tlaku na prsou, jakoby to dál nemohla udýchat. Tento stav trvá přes rok s různými přestávkami, ale v posledních týdnech denně. V r. 2008/08 byla hospitalizovaná v Brně u sv. Anny, dělali ji lumbální punkce, různé odběry krve, ORL vyšetření, snímky plic, sono břicha, nic nezjistili, likvor byl čistý (moskomíšní mok), magnetická rezonance mozku, tam ji našli juxtakortikálně hyperintenzní ložiska 2x charakteru lacun. infarktu a 2x v oblasti BG bilat. obdobného charakteru, řekli jí, že jsou to bezvýznamná ložiska. Jediné co zatím našli byly chlamýdie pneumoniae (probíhající infekce), susp. latentní, dále borrelie hraniční, gynekologicky chlamýdie také prodělaná infekce. Chlam. přeléčeny Sumamed 2x a to 08/2008. Dále ji řekli, že má únavový syndrom. Kontrolní chlam. provedeny v 10/08 byly hraniční. Bere léky Gabapentin Teva, asentra 50-antidepresiva začala brát v r. 2009/01. Je v péči neurologa, který ji sdělil, že jediné co se dá udělat je znovu lumbál. punkci a jinak zatím neví, jak ji pomoci. Prosím o radu co dál, zda to nemohou dělat chlamýdie nebo nedostatek vitamínu (od r. 2005 do r. 2007 kojila), na jaká zdrav. centra nebo na kam se ještě může obrátit, příp. jaká další vyšetření se dají udělat. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nelze vyloučit, že se na obtížích podílí chlamydiová infekce, ale jak výrazně, to nelze určit. Co se týče vitamínů, jistě sestra neudělá chybu, pokud bude dbát na doplnění vitamínů a stopových prvků (buď velmi pestrou stravou nebo s pomocí vitamínových doplňků). Jinak co se týče příčiny obtíží, kromě toho, co jste všechno vyjmenovali, mě napadá snad už jen (ale myslím, že i to bylo vyšetřeno, jen jste to nevypsal) zkontrolovat pohybovou soustavu (bolesti, mravenčení, ale i zhoršené prokrvení mozečku/točení hlavy, může být teoreticky způsobeno nebo zvýrazněno poruchou postavení páteře a nosných kloubů) a samozřejmě oběhovou soustavu (srdce, cévy), funkci ledvin, funkci štítné žlázy, glykemii (hladinu cukru v krvi- na takových obtížích se může podílet i cukrovka), jaterní testy, a možná, pokud by se stále nenacházela příčina, popřemýšlet i o autoimunitních chorobách (SLE, RA - ale o obtížích kloubů nepíšete, tak ta asi ne..??). Jinak uvedené obtíže, pokud je příčina únavový syndrom, jsou bohužel obtížně ovlivnitelné a léčitelné. Přeji sestře brzké uzdravení nebo alespoň zlepšení stavu. Pozn. v souvislosti s pohybovou soustavou mě napadá zkusit masáže nebo rehabilitace obecně.

 
Líbí se vám odpověď?
+10 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: