Celkové zhoršení po vysazení hormonální antikoncepce

Mám dotaz ohledně vysazení antikoncepce. 10 let jsem brala hormonální antikoncepci Belaru. Před třemi měsíci jsem antikoncepci vysadila. Od té doby jsem přibrala nejméně 4 kg, hodně se mi zhoršila pleť i vlasy. Obojí mastné a na obličeji mám akné i když jsem v pubertě nikdy tyto problémy neměla. Neustále se cítím nafouknutá, hlavně v oblasti břicha. Menstruaci mám pravidelnou ale trvá minimálně 10 dní. Chtěla jsem se zeptat zda tyto příznaky po nějaké době a jaké odejdou až se hormony srovnají. Nebo už mě čekají napořád, v tom případě bych antikoncepci asi opět nasadila. Děkuji za váš čas.

Odpověď odborníka:

Lenko,
v odborné literatuře se neuvádí jak rychle se mohou potíže upravit. Některé ženy uvádějí, že upravení potíží může trvat až 1/2 roku. Proto mám názor, že pokud budou potíže po této době přetrvávat, už nemůže čekat jejich normalizaci. Pokud jsou Vaše potíže výrazné a neplánujete otěhotnění, pak Vám doporučuji antikoncepci znovu nasadit.

S pozdravem

prim. MUDr. Pavel Texl
prim. MUDr. Pavel Texl

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Sanatorium Helios

 
Líbí se vám odpověď?
-12 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: