Cervikální polyp v těhotenství

Dobrý den, minulý týden mi byl na preventivní prohlídce zjištěn větší polyp na děložním hrdle (vypadající jako myom ascens) s nekrvácívým hlenohnisavým výtokem. Byla jsem objednána na kyretáž a abtorzi polypu na příští týden s tím, že do té doby jsem výtok přeléčila macmiror complex 500, který se nedoporučuje v 1. trimestru. Dnes jsem zjistila, že jsem těhotná. Tento týden jsem rovněž byla u zubaře, kde mi byl proveden rentgen zubu a podána lokální anestezie. Nemůže něco z toho ublížit miminku? a jak se bude dále postupovat v případě odstranění polypu? O miminko jsme se začali snažit od tohoto měsíce a na prohlídce mi lékařka sdělila, že těhotenství je vzhledem k polypu velmi nepravděpodobné. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, macmiroru bych se nebála, spíše RTG vyšetření. Navštivte gynekologa s přesnými daty, kdy byla menstruace, kdy zhruba mohlo dojít k oplodnění a kdy jste byla na RTG. Na počátku gravidity je období, kdy je akce vše nebo nic, tj.že i změny na RTG lze "vymazat" a mimnko bude zdravé nebo se potratí. Poraďte se s gynekologem. Polyp se bude odstraňovat abtorzí. to jest odstraněním z povrchu, lze i říci "ukroucením". Jde o to, zda bude nutné odstraňovat polyp nyní nebo až po těhotenství. Obvykle se vše dělá v celkové narkoze, menší polypy jdou i ambulantně.

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: