Chrápání

Dobrý den. Manželovi je 31 let, nadváhu bych řekla nemá, měří 175 cm a váží 80 kg. Poslední dobou celé noci chrápe. Už asi dva měsíce. Dřív chrápal zřídka, v jarním období když mu teklo z nosu- má alergii na pyl, ale teď chrápe i když není pylová sezóna, ve všech polohách. Dýchá u toho nosem, apnoické pauzy nemá. Koupili jsme sprej Pssst, občas chrápání zmírní, ale občas vůbec nepomůže, neporadila by jste nám P. doktorko nějaký lék, kapky a pod.? Chci to zatím zkoušt touto formou, o laserové operaci po vyšetření ORL lékařem jsem se nedočetla dobré recenze, spoustě lidem, spíše většině to nepomohlo a komu to pomohlo tak na nějakou dobu a poté začli chrápat znova. Jsme mladí, chtěli by jsme spát spolu v ložnici, čekáme miminko, takže špunty do uší si nemůžu dávat... Za dva měsíce se nám synek narodí. Děkuji za rady.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Boženko, chrápání opravdu představuje jak zdravotní, tak sociální probém. Kdy absolvoval manžel ORL vyšetření? Nemá chronickou /celoroční/ rýmu?? Posun nosní přepážky? Užívá nějaký nosní sprej /kortikoidy-např.Avamys, apod/? Manžel /podle hmotnosti a výšky/ nemá nadváhu, na přírůstek hmotnosti chrápání hodit nemůžeme, otázkou je,proč se chrápání zhoršilo právě v posledních měsících. V úvahu připadá právě zhoršení průchodnosti nosu, tedy zhoršení rýmy. Nepřestěhovali jste se? Nemáte někde v bytě plísně? Nové domácí zvíře? Nezměnil manžel práci /nové alergeny/? Navrhovala bych kontrolu na ORL ambulanci /s cílem dovyšetření a léčby event.chronické rinitídy-rýmy/. Dalším krokem je noční monitorace ve spánkové laboratoři /Např.na Neurologické klinice v Kateřinské ulici v Praze/ - pokud se jedná pouze o prosté chrápání- v úvahu připadá ORL léčba: 1) řešení křivé nosní přepážky, event.nosních polypů atd. 2) LAUP- laserová uvuloplastika. Máte pravdu v tom, že po laserové operaci se časem potíže můžou vrátit a je nutné zákrok opakovat. Pokud by ovšem konzervativní léčba neměla efekt /nosní spreje-kortikoidy/ a noční monitorace neprokáže apnoické pauzy, potom bych do LAUP-u šla. Mimochodem, velice dobře Vás chápu, mám s chrápáním v ložnici osobní zkušenost, řešila jsem to jedním špuntem, ale to není cesta- určitě budeme absolvovat ORL vyšetření, konzervativní terapii chronické rýmy, noční monitoraci a LAUP..Tak si držme palce, ať se nám všem vrátí kvalitní spánek. Držte se, odpočívejte, miminko je tady co nevidět, to bude spánku ještě méně. S pozdravem.

MUDr. Anna Svatová Bodnárová
MUDr. Anna Svatová Bodnárová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Léčebna tuberkulózy a respiračních nemocí Janov

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: