Chronická bolest hrudní páteře

Dobrý den, jsem už od září v pracovní neschopnosti s bolestí hrudní páteře.Záda mě začaly bolet v září z nové práce, která byla velmi fyzicky náročná. Doplňování kávomatů a jídelních automatů. Denně jsem přenosila cca 750kg v taškách + přetahování balíků s limonádama v autě, kde byl stísněný prostor, tudíž jsem dělala pohyby do boku v předklonu. bolest se během jednoho týdne zhoršila natolik, že jsem nebyla schopna ani řadit v autě.Byla a je to bolest mezi pravou lopatkou, která mi vystěluje do páteře a do podpaží. Několikrát denně, je ta bolest horší a jdou mi do křeče celá záda a nic jiného než si lehnout mi nepomůže.Odpočinkem se bolest zmírní na polovinu. A ruce mi mrtvý i v noci. Na pohotovosti mi dali injekci Veralu. Od té doby jsem byla v léčbě neurologa. Po prvním vyšetření mě pro příšernou bolest ze zad až do hrudi nechal odvézt záchrankou do nemocnice s podezřením na infarkt. Ten samozřejmě prokázán nebyl. Dostala jsem kapačky na bolest, po kterých bolest ustoupila jen o málo, vlastně z té největší křečovité bolesti zad, jinak bolest mezi lopatkou stále zůstala velká.Dále mi neurolog nechal udělat rentgen, který ukázal střední až těžké degenerativní změny, stočená páteř, větší výrůstky. V oblasti 4-8 obratle. Léky na bolest jako Novalgin, THC nepomohly. Po rehabilitaci magnetickou léčbou a fyzioterapii se mi přitížilo. To bylo v listopadu. Od té doby mi neurolog nařídil klid až do doby, kdy jsem šla na MR. Ta z pohledu lékaře vše změnila, jelikož se nic neukázalo. Řekl mi, že už je to z jeho strany vše a ať se obrátím na obvodního lékaře. Ten mi napsal další rehabilitace a neschopenku mi převedl k mé psychiatričce. Dr. na rehabilitačním mě prohlédl a prohlásil, že jsem příšerně bolestivá, že je to zvláštní po tak dlouhé době. Napsal mi vodoléčbu a Tramadol 3x denně. Odebral krev na záněty a revmatické onemocnění-základní vyšetření. To bylo negativní. Rehabilitace pomáhají jen při cvičení v bazénu.Po vířivce je to horší.Po kontrole mi pan Dr. řekl, ať už nechodím, že neví co semnou a napsal mi ještě cvičení, které mám teď před sebou. Sama jsem zkoušela doma cvičit podle návodů, ale vždy se mi to rozbouřilo, proto mi lékaři cvičení nedoporučují. Moje psychiatrička mi říká, že si vůbec nemyslí, že to mám od psychiky. Beru zoloft 200. To mi zvýšila, pro jistotu, kdyby to od psychiky bylo. To také nemá efekt. dále jsem byla i u ortopeda, který byl rozčílen, proč mě tam posílají. Včera jsem byla na radu lékařky na jiné neurologii, kde mi dr. řekla, že pokud není nic na MR, nemůže mi pomoci. Po vyšetření mi řekla, že mám záda hodně spazmická a bolestivá. Jen to není vjec z jejího oboru. Jsem tak nešťastná, jelikož pomyšlení, že bych měla jít do práce na 8 hodin a nemoci si od bolesti ulevit odpočinkem, mě děsí. Do práce moc chci i když jistě do jiné méně fyzicky náročné. Mám 3 děti a po ukončení PN nemůžu být bez příjmu. Pane doktore, prosím o radu, jak mám dále postupovat. Už si připadám jako hypochondr, který běhá po doktorech a hledá si nemoci. Pohledy lékařů na mě tak už působí. Obvodní lékař mi radí jít do důchodu s psychikou. Psychiatrička mi říká, že můj stav je dobrý. Nyní beru Zoloft 200, Lyriku 2x denně 75 a Guajacuran. Podle potřeby Tramadol, toho se bojím, takže opravdu jen vyjímečně. Nicméně nic pořádně nezabíra. Na bolest jsem si zvykla a snažím se i přes bolest vše dělat, hodně chodit, cvičit, jen mi moje záda cca. 2x denně řeknou stop. Celý se mi stáhnou do křeče, ne jen v oblasti hrudní páteře, ale celá. Pak jdu jako 90.letá stařena ohnutá do postele. Když mě tohle chytne, jsem z toho až vzteklá, nemůžu slyšet zvuky....prostě takto se žít nedá. Moc si přeji zapojit se do normálního života a né žít s představou ve svých 38. letech, že se s tím nedá nic dělat a že to podle věty lékaře,,snad jednou přejde" Uvažuji i o centru léčby bolesti, kterou mi lékaři nedoporučují bez zmíněného nálezu z MR. Také jsem četla o nové léčbě ,,suchá jehla". Prostě si nevím rady. Peněz na PN moc nemám, takže se soustředím na léčení hrazené ZP. Nerada bych si půjčovala na alternativní léčbu, o které nic nevím. Předem děkuji za odpověď a přeji pěkný den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, asi jsem úplně nepochopila, nač mám odpovědět. Myslím, že lékaři mají pravdu, Váš problém se nedá odstranit operací, je to mechanický problém při vadném držení těla a přetížení některých úseků páteře a tudíž je třeba, najít vhodné cviky, které Vám uleví. V 90% podobných případů to jde, ale je třeba tomu věnovat hodně času jak fyzioterapeuta, tak z Vaší strany. Bylo by dobré, obrátit se na zkušeného fyzioterapeuta, který vymyslí cviky přímo na míru. Najít takového,stojí hodně úsilí a většinou nejsou jejich služby hrazené pojišťovnami. Dle mého názoru, i přesto, že jste ve finanční tísni, stojí za to, to zkusit. Většinou stačí 2-3 návštěvy. Držím palce a zdravím

MUDr. Dana Halbichová
MUDr. Dana Halbichová

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologie Chaberský dvůr, Praha 8

 
Líbí se vám odpověď?
-3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x