Chronická bolest na pravé straně břicha jakoby uvnitř

Dobrý den. Jsem muž, 29 let. Nekouřím, moc nepiju, dřív jsem hodně sportoval, dnes střídmě. Strava asi jako každý Čech. Již 4 měsíce mě trápí taková tupá bolest na pravé straně břicha, možná v podžebří, je to taková nespecifikovaná tupá bolest. Nejvíce bolí, když se nehýbu, když ležím například. Nicméně je to taková bolest na kterou se dá zvyknout, ale jak plyne čas, tak už to trpím 4 měsíce a nic se nezměnilo. Před měsícem jsem byl na sono, testy krvy i stolice. Bylo mi řečeno, že to asi bude od zad. Tak jsem to zase neřešil. Dnes jsem byl na RTG s tím, abych si potvrdil, že je to od zad a začal s nějakou rehabilitací. Nicméně RTG bylo v pořádku a záda to nejsou. Začínám se bát nejhoršího. Myslíte si, že to může být rakovina? Například tlustého střeva?? Nemám ale žádné jiné problémy. Zažívání i stolice normální. Tak už jsem z toho nešťastný. Netušíte prosím co by to mohlo být případně jaké testy mám ještě podstoupit? Opravdu se bojím. Orgány jsou cajk, páteř taky, tak co jiného by to mohlo být než rakovina? Nějaké psycho bych asi vyloučil, jsem vyrovnaný člověk.. Prosim, řekněte, že to nemůže být rakovina, ale něco jiného.... Děkuji moc za odpověď Tomáš N.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, příčiny mohou být různé - skřípnutý nerv, dlouhodobě namožené svaly (jednostranná činnost?), játra, střeva, žaludek, ledviny... Otázka je, co všechno Vám vyšetřovali (na co všechno se vyšetřovala krev? vyšetřovala se moč?), na co se zaměřilo sono (jen játra? jen střeva?) Jaké máte další potíže? bolí Vás to nějak v souvislosti s jídlem? před jídlem? po jídle? Je nějaká úlevová poloha? Pokud se jednoduchými metodami na nic nepřijde, a i gastro vyšetření bude v pořádku a bolest neustoupí, bylo by vhodně udělat CT břicha. Rakovinu samozřejmě vyloučit úplně nemůžeme, ale není to ve Vašem věku obvyklá diagnóza, zvlášť pokud v rodině nikdo v tak nízkém věku rakovinu neměl.

MUDr. Vendula Bartáková
MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Může vás potkat žilní trombóza? Nechte se otestovat!
Články: Může vás potkat žilní trombóza? Nechte se otestovat!
Lidé trpící křečovými...
Chlamydie: opravdová metla moderního člověka?
Články: Chlamydie: opravdová metla moderního člověka?
Možná jste o nich zatím moc...
Gastroskopie
Články: Gastroskopie
Gastroskopie nebo jinak...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Lze opravdu odhalit rakovinu z krve?
Články: Lze opravdu odhalit rakovinu z krve?
Lékař odebere krev, do...
Mikrobiologické vyšetření
Články: Mikrobiologické vyšetření
Mikrobiologické vyšetření...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: