Chronická bolest na pravé straně břicha

Dobrý den. Jsem muž, 29 let. Nekouřím, moc nepiju, dřív jsem hodně sportoval, dnes střídmě. Strava asi jako každý Čech. Již 4 měsíce mě trápí taková tupá bolest na pravé straně břicha, možná v podžebří, je to taková nespecifikovaná tupá bolest. Nejvíce bolí, když se nehýbu, když ležím například. Nicméně je to taková bolest na kterou se dá zvyknout, ale jak plyne čas, tak už to trpím 4 měsíce a nic se nezměnilo. Před měsícem jsem byl na sono, testy krvy i stolice. Bylo mi řečeno, že to asi bude od zad. Tak jsem to zase neřešil. Dnes jsem byl na RTG s tím, abych si potvrdil, že je to od zad a začal s nějakou rehabilitací. Nicméně RTG bylo v pořádku a záda to nejsou. Začínám se bát nejhoršího. Myslíte si, že to může být rakovina? Například tlustého střeva?? Nemám ale žádné jiné problémy. Zažívání i stolice normální. Tak už jsem z toho nešťastný. Netušíte prosím co by to mohlo být případně jaké testy mám ještě podstoupit? Opravdu se bojím. Orgány jsou cajk, páteř taky, tak co jiného by to mohlo být než rakovina? Nějaké psycho bych asi vyloučil, jsem vyrovnaný člověk.. Děkuji moc za odpověď Tomáš N.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pane Tomáši. Omlouvám se za opoždění odpovědi, dotaz byl až nyní ke mě přesunut. Takto na dálku Vám bohužel nemohu dát jasnou radu co a jak dál - to musí udělat ten lékař, se kterým problém řešíte, který Vás viděl, vyšetřil, ví, jaké testy a s jakým přesně výsledkem byly provedeny atd. Takže otázky směřujte prosím především na tohoto lékaře. Ten byl měl nicméně při trvání popisovaných potíží uvážit např. provedení kolonoskopie. Je ale fakt, že potíže mohou souviset s dysfunkcí v oblasti pohybového aparátu (oblast páteře, žeber, břišních svalů...) - to, že máte normální nález na RTG tuto eventualitu v žádném případě nevylučuje, je nutné to posoudit lékařem, který má v této oblasti dostatek zkušeností - tedy rehabilitačním specialistou. Pokud se tedy po provedení různých vyšetření Váš ošetřující lékař domnívá, že bolesti jsou "od zad", je návštěva RHB logickým dalším krokem, bez ohledu na výsledek RTG.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: