Chronické čepy na mandlích

Před dvěma lety jsem poprvé v životě dostala hnisavou angnínu - byly mi předepsány postupně troje různá antibiotika (protože nezabíraly), nicméně, bílý povlak z mandlí se podařilo zneškodnit. Problém je, že se mi od této doby začaly na mandlích dělat bílé tečky (někdy dohněda, nebo tekuté), ale bez jiných příznaků, kromě únavy. Pokaždé to však po několika měsících kulminovalo vysokou horečkou (Paralen, který mi obvykle dobře zabírá, mi pomohl snížit horečku jen cca na dvě hodiny, pak se začala opět zvyšovat), probíhala u mě velmi silná rýma (trošku po vypocení se mi uvolnil nos - to, co jsem však smrkala vypadalo jako hodně hustý bílý hlen, který se podobal tečkám na madlích). Tyto horečky neustoupily, bylo nutné užívat antibiotika. Ani na moji prosbu mě moje praktická lékařka neposlala na ORL, tudíž jsem se na jiné ORL objednala sama. Jelikož jsem neměla žádné jiné příznaky, pouze bílé (tečky) na mandlích, tak mi doktorka na ORL udělala testy na stafilokoka apod. (vyšly negativně) a řekla mi, abych si čistila mandle pravidelně (vytlačovala bílé "tečky") a abych kloktala slanou vodu. Mandle si tedy čistím pravidelně, je pravda, že se nezvětšují. Ale zajímalo by mě, protože neléčená hnisavá angína může mít velké následky (selhání ledvin, revmatická horečka, angina pectoris,...), jestli tím, že se mi pořád dělají na madlích "tečky", jestli se nemůže stát, že mě takové příznaky potkají? Nerada bych něco podcenila a bohužel, nepřišlo mi, že by mi lékařky na toto daly odpověď (vždy mi řekly, že pokud se to zhorší, nebo dokud nebude horečka, že nemusím nic řešit). Nevím ani, jaká příčinou se mi pořád tvoří bílé "tečky" na mandlích. Prosím o radu, zda mám třeba používat i nějakou dezinfekci na mandle a zda mi nehrozí nějaké horší příznaky. Děkuji

Odpověď odborníka:

Libuše,
někdy se po opakovaných nebo déle trvajících zánětech mandlí mohou vyskytnout chronické čepy, které máte vy. Ve většině případů nedělají potíže, někdy bohužel mohou být zdrojem infekce. Pokud se kdykoliv vyskytne výrazná bolest v krku, teplota, je nutné navštívit lékaře a stav řešit, ale pokud tyto obtíže nejsou, tak nezbývá než pravidelně vymačkávat a používat třeba slanou vodu (funguje jako desinfekce). Popřípadě lze někdy provést i tzv. laserovou kryptolýzu, ale ne všechny ORL pracoviště ji nabízejí, poslední možnost je pak odstranění mandlí, ale to bych rozhodně nedoporučoval.
S pozdravem

MUDr. Jiří Martinů
MUDr. Jiří Martinů

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Olomouc

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: