Chronické bolesti zad vystřelující do pravé končetiny

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda mám nárok na ČID. Bolesti zad mám snad od mládí, ale zhruba před 3 lety jsem byl akutně hospitalizován pro bolest zad, která vystřelovala do pravé nohy. Bolesti se nelepšily ani po 3 týdnech ležení v nemocnici. Již 3 roky mám stálé chronické bolesti zad s občasným střílením do pravé nohy. Zde opis vyšetření: MRI páteře 2008-T2Wsag. T1Wsag, T2Wtra ciss V T2W myelo sekv. - primárně zúžení pát. kanálu - v AP kolem 10-12 mm, bez útlaku durálního vaku. Seg 1-...-4 bez výrazných degenerat. změn disků, iv skloubení, okrajů těl obratlů L páteře. 4-5 pokroč. degenerat. změny disku hypoSiT2W, lehké snížení M/O prostoru, celková do 3,5 mm protruze disku, ale bez zásahu do recessů, foramin. Pát kanál v AP do 10 mm. Bez edemat. reakce těl. obratlů. Seg L5-S1 objemný sekvestr 12x5x7 mm v oblasti P. recessů - útlak neurostruktur P. recessu. Pokročilé degenerat změny disku, snížení M/O prostoru. Spondylot změny těl obratlů, bez otoku těl L5, S1. Napřímení lordózy páteře. Ré: Exacerbace chron. VAS LSp,t.č. s v.s. kořen. iritacíS1 l. dx. M54.5 Akutní LS sy s iritací kořene S1 vpravo při diskopatii se sekvestrem a útlakem kořene Sl v pravostr. recesu - 3/2008 J45.8 Asthma bronchiale v anamn. Poté jsem dostal kaudální obstřiky do páteřního kanálu a 1,5 měsíce rahabilitace. Bolest z nohy odezněla, ale záda v kříži mě bolí neustále, neohnu se zavázat ani tkaničky u bot, jsem jakoby v zádech srostlý a nemohu se hýbat tak jak jsem se hýbal dříve. Před měsícem jsem upadl na ledě a znovu šílené bolesti do pravé nohy. Doktor mi řekl, že ty záda mám rozbitá už do konce života a operace bude možná až v případě problému s vyprazdnovaním atd. Bolest prý sama o sobě není důvod k operaci. Bojím se, že se mi ty záda zhoršují a trpí tím ostatní ploténky. Zde lékařská zpráva z dnešního dne: obj: L2-4 střední sym, L5-S2 střední sym, Lass do 80 bilat, FP negativní, poruchy čití nemá, SI bilok vpravo, Thomayer nelze, af trupu jen několik stupňů. Závěr: LS sy s kořenovou symptomatologií S1 dx., podíl pseudoradikulární je susp. Terapie: zatím RHB, při zátěži bederní korzet. při nezlepšení ko MR. Myslíte si že mám šanci dostat na bolavá záda částečný invalidní důchod? Děkuji za odpověď. Vláďa

Odpověď odborníka:

Dobrý den, zda máte nárok na invalidní důchod musí posoudit posudkový lékař a schválit příslušná okresní Správa sociálního zabezpečení. Bližší informace Vám podá a s vyřízením žádosti pomůže Váš ošetřující lékař (obvodní lékař), který žádost vyplní a přiloží kopie všech důležitých vyšetření, které se týkají daných problémů. Předem vám jistotu nedám, ale zažádejte si, uvidíte. Hezký den.

MUDr. Jana Leskovská
MUDr. Jana Leskovská

Specializace: Radiodiagnostika
Pracoviště: Rentgenoložka

 
Líbí se vám odpověď?
-8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: