Chronický zánět dutin

Dobrý den, mám již více než rok problémy s bolestmi v oblasti nad horními zuby. Původně jsem si myslela, že důvodem jsou špatné zuby, ale to mi na zubním vyvrátili po provedeném OPG. Zašla jsem na ORL, kde mi byl diagnostikován zánět dutin, byly nasazeny atb. Bolesti nepřestaly, opět rtg, magnetická rezonance, tam potvrzen chronický zánět dutin v oblasti AH I sin. Opakovaně Dasselta, augmentin, klacid, medrol, dalacin. Dnes opět rtg kvůli přetrvávajícím bolestem, kde zjištěn v dutinách zlomek plomby (ten je tam dle rtg asi po celou dobu, ale nikdo to nedokázal vyhodnotit) a mírné zastření. Jsem zaslána na sinoskopii. Dostala jsem opět dalacin, nevím,jestli ho brát, těch atb bylo už příliš a ani mi za celou dobu nebyla odebrána krev. Na základě čeho mám tyto léky zase brát, lékař mi řekl, že když se necítím dobře, ať si je vezmu. Nebo už mám vydržet do té operace, která mně za 14 dní čeká? Podotýkám, že při polknutí cítím zahnívající zápach. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Každé cizí těleso, a to plomba jistě je, by mělo být zaléčeno antibiotiky, protože hrozí otrava krve (bakteriální sepse). Je samozřejmě otázkou, zda již zaléčení uvedenými antibiotiky nestačí. Před operací vám bude prováděno krevní vyšetření, bude to mimo jiné krevní obraz, a domluvte se s praktickou lékařkou, aby provedla i takzvané CRP, podle jehož hodnot (a také podle krevního obrazu) se dá určit, zda v těle probíhá zánět či nikoliv a zda je nutné brát antibiotika i nadále.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: