Chronický zánět hltanu - pálení v krku

Dobrý den, je mi 18 let a už jsem se na vás jednou obracela kvůli mému stálému už asi 2 měsíce štípání a pálení v krku a bylo mi doporučeno zajít k obvodnímu lékaři pro žádanku na ORL. Každou chvíli mě bolí v krku a jsem nemocná. Obvykle bez horeček, bez bolesti kloubů, bez rýmy, jen bolest až štípání a pálení v krku. Mandle mám pokaždé čisté, ale mám zarudlou zadní stěnu hltanu už delší dobu. V pátek jsem byla na ORL a pan doktor mi napsal jako diagnozu - Chronický zánět hltanu. Chtěla bych se zeptat, jestli je normální, aby mne skoro každý den, (nejhorší je to ráno a večer) štípalo a pálilo v krku, třeba i když déle mluvím tak mi orudne sliznice a trápí mě to při mluvení?. Měla jsem od zimy 5x antibiotika, takže mám hodně sníženou imunitu, ale brala jsem na posílení imunity tolik přípravků, a nic z toho nepomohlo. Co případně mohu dělat, aby se mé potíže s pálením v krku zlepšily? Přikládám fotografii, kde mám skoro pořád zarudlý krk, ale mandle mne nebolí a jiné obtíže než to pálení a štípání v krku nemám. Předem mockrát děkuji za odpověď. Přeji hezký den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, trvající pálení v krku samozřejmě normální není, ale příčin takové situace může být celá řada (přetrvávající infekce, alergie, kouření, nevhodné klima v místnosti, kde pobýváte a řada dalších...). Diagnosa "chronický zánět hltanu" je pouze popisná a neříká nic o příčině problému - lékař na ORL Vám samozřejmě měl říci, jakou předpokládá příčinu a co s tím máte dělat. V tomto dotazu na rozdíl od předchozího uvádíte opakovanou léčbu antibiotiky již od začátku roku a dlouhé trvání potíží, ale neuvádíte, na co jste ATB brala, jaká, jaký byl jejich efekt atd. (zde poznamenávám, že léčba antibiotiky sama o sobě nesnižuje celkově imunitu...). Takže v dalším postupu doporučuji obrátit se zpět na Vašeho praktického lékaře - ten má k dispozici veškeré ostatní údaje o Vašem zdravotním stavu a také o dosavadní proběhlé léčbě. Pouze na základě těchto informací je možné zvážit nutnost dalších specializovanějších vyšetření a doporučit vhodný léčebný postup. Omlouvám se, ale takto na dálku bez znalosti výše uvedených detailů Vám nemohu nic cílenějšího doporučit.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Pálení v krku | Od: Karin | 26.4.2016 16:06
Pár dní mě páleno v krku. nic nepomáhalo a já
musela k lékaři. Měla jsem zánět hltanu. Dostala
jsem léky a musela zůstat doma, krk mít v teple,
hodně pít a nenamáhat hlas. Když jsem
vyzvedávala prášky, nabídli mi v lékárně nějaký
Bactoral. Musím říct, že pomohl. Za nějaký den se
mi ulevilo.
reagovat
re:Pálení v krku | Od: Zbyňa | 2.5.2016 11:57
V lékárně mi na zánět hltanu poradili jakýsi
Bactoral. Byl trochu dražší, ale super účinný.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Desatero pro unavené oči
Články: Desatero pro unavené oči
Dnešní doba, kdy občas jen...
Rakovina ledvin: tichý nepřítel
Články: Rakovina ledvin: tichý nepřítel
Téměř všechny nádory tohoto...
Hořká čokoláda snižuje krevní tlak
Články: Hořká čokoláda snižuje krevní tlak
Profesor Jeffrey B...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Prasečí chřipka, ptačí chřipka...  Co nás ještě čeká?
Články: Prasečí chřipka, ptačí chřipka... Co nás ještě čeká?
Na chřipku se někdy díváme...
Na záděrky platí prevence!
Články: Na záděrky platí prevence!
Suchá a odrostlá kůžička u...
Alkohol a paracetamol – co tato kombinace může udělat s játry
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x