Chronický zánět ledvin

Dobrý den, již jsem jednou dotaz psala a odpovídal mi lékař kterého zde nyní nemohu najít, takže položím dotaz znovu. Skoro pět let ( po porodu dcery ) mě trápily angíny - atb 6-7krát za rok. I mezitím únava, zvětšené uzliny. Časté močení - urologie - neg. dopor. na cviky na pánevní dno. Sono uzlin - zánětlivě zvětšené, krevní testy ok, imunologie ok, 2012 - tonsilektomie. Poté záněty dolních cest dýchacích, atb, poté už nezabírala vše většinou virového původu. Únava, ucpané dutiny, vše vyvrcholilo zánětem mozkových blan virového původu příčina neznámá. Jsem u konce sil, nedávno jsem byla u nějakého pána který zjištuje které orgány nefungují z prohmatu chodidel. U mě prý obě ledviny. Je možné že se celou dobu jedná o tohle??? Moje matka byla stále unavená, nesnášela hlasité zvuky, světlo, měla návaly zimy a všechny vyšetření naprosto v pořádku. Pak začala trpět úzkostí a byla označena za blázna. V roce 2009 se oběsila! Takhle opravdu skončit nechci!! Četla jsem o nějakém dědičném genu kteý ten chron. zánět může způsobovat, ale pokud je to bakteriální tak by to přece museli zjistit z běžného vyšetření krve? Prosím o radu co dělat! Děkuji mnohokrát a přeji hezký den! Údajně se jedná pouze o stres, neboť z běžného vyšetření by se toto odhalilo. S tím souhlasím, ale jen do poloviny - stres jsem zažívala, ale nyní cca rok kdy jsem změnila bydliště, práci a životní prostředí jsem v pohodě a v normálním životě mi brání pouze mé zdravotní problémy. Jsem stále na neschopence po zánětu mozkových blan a cítím se stejně jako předtím. Věčně ucpané dutiny, zahleněnost, kašel ( opravdu nechci strávit celý život v šátku kvůli tomu že při sebemenším větříčku se mi ucpe hlava a bolí to úplně šíleně ) zvětšené uzliny, v noci někdy bolest kostí když ještě ležím v posteli, při chůzi to odezní, časté močení, občas nateklé dásně, zalehlé uši, popř. cvakání, když já mluvím slyším vlastní hlas ostře ale ostatní skoro vůbec. Mám dny kdy mám plno energie, jím zdravě, ale stejně jsem zahleněná chraptím a ty uši zalehlé, ale dá se s tím fungovat. Ale pak jsou dny jako včera kdy mě k tomu bolí hlava, jsem unavená a nemám energii ani na to si uvařit vydatné jídlo a nacpu do sebe cokoliv. Tak bych ráda věděla jak s tímhle mám být psychicky v pohodě! Nejsem žádný hypochondr, naposledy jsem se těšila jak začnu běhat, zdravý jídelníček atd... odjezd k moři a zánět m. blan. Nic už nechápu a hlavně nevím co s tím. Děkuji za jakoukoliv radu a přeji pěkný den! Michaela

Odpověď odborníka:

Michaelo. Mrzí mě, že máte takovéto zdravotní problémy, nad kterými jistě nelze mávnout rukou. V rámci internetové poradny toho mnoho poradit nemohu a činit jakékoliv závěry by bylo zavádějící a nezodpovědné, tak spíše pár poznámek. Se "zánětem ledvin" to není tak snadné. Především existují různé druhy zánětů - zjednodušeně řečeno se rozlišují záněty neinfekční, často na autoimunním podkladě, a těch je celé řada, mohou mít různé projevy a průběh, od pouhé přítomnosti malého množství krvinek v moči po akutní selhání ledvin...a záněty infekční, kdy se infekce nejčastěji z dolních močových cest přemístí do vyšších etáží, kupř. ledvinné pánvičky. Potíže, které popisujete, rozhodně ovšem nejsou typickým projevem onemocnění ledvin, navíc postižení by se s velkou pravděpodobností potvrdilo kombinací klinického vyšetření s vyšetřením krve a moči. I když nechci nijak zpochybňovat závěry Vašeho léčitele, z pohledu západní medicíny je výrok, že potíže jsou "od ledvin", poněkud zavádějící a nemohu se s ním příliš ztotožnit. Geneticky, tedy dědičně skutečně můžou být způsobeny některé typy neinfekčních onemocnění ledvin - dědí se většinou spíše sklon k určitému onemocnění, v některých případech ale i choroba jako taková. U Vaší matky ovšem onemocnění ledvin nebylo přítomno či prokázáno, jestli to z Vašeho dotazu dobře chápu. Může se dědit i sklon k některým psychiatrickým a jiným chorobám. Jelikož Vaše dosavadní choroby měly často infekční charakter, zkusila bych trochu zapátrat na poli imunity. Může být z mnoha důvodů oslabená. Píšete, že jste měla "imunologii" negativní. Nevím přesně, jaké či jaká vyšetření byla provedena, ale možná by nebylo od věci doplnit komplexní imunologické a alergologické vyšetření. Koneckonců některé z projevů, které popisujete (kašel, zahleněnost, zelehlé uši), nemusí být jen projevem infekce, ale třeba právě alergie. Zánět mozkových blan je vážné onemocnění a i dosti dlouho po jeho vyléčení mohou určité potíže přetrvávat, důležitá je dostatečná, často dlouhá rekonvalescence. Stres, psychická nepohoda či Vaše ladění určitě také může hrát významnou roli, stejně jako životaspráva. Bez možnosti vyšetření jsou to ovšem jen spekulace. Vyhledejte proto prosím Vašeho praktického lékaře, který Vás zná blíže, má možnost Vás vyšetřit, doplnit anamnézu a případně různá vyšetření či Vás dle potřeby odeslat na specializovaná oddělení. Přeju Vám upravení potíží a s pozdravem.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x