Co dál s bolestí zad

Dobrý den,několik let trpím bolestí zad v oblasti beder,před rokem a půl se výrazně zhoršily,bolest šla do nohy,nemohla jsem na ní ani došlápnout,léčba-léky a injekce,cvičení,rehabilitace,Dornova metoda.Pak asi tři měsíce bez potíží,v létě po chození po horách,opět bolesti zad se zimnicí a bolestí v noze.Po CT zjištěna vyhřezlá ploténka L5/S1 5 mm.Po pravidelném cvičení jsou bolesti lepší,nisméně mám období,kdy mi tuhnou záda nebo noha,mám pocit,že jí úplně necítím a beru léky.Problém je,že se bolest začala stěhovat po celé páteři a pokud na místo sáhnu bolí.Lékaři,u kterých jsem byla,říkají,že se mám snažit takto udržovat ještě několik let,pak radikálněji řešit.Je mi 33 let,ráda bych druhé dítě.Jaký je Váš názor na možnosti léčby,vlastně mně nikdo kromě léků a injekcí nic nevysvětlil,opravdu je pak už jen operace a je úspěšná?Chci normálně chodit a fungovat,ráda bych to řešila, dokud to jde.Bojím se,že za pár let bude situace mnohem horší a je dostačující vyšetření na CT nebo bych měla podstoupit magnetickou rezonanci celé páteře?Moc děkuji za odpověd

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Martino! Na dálku se mi jen těžko radí. Při vyhřezlé plotýnce je mnohdy jakékoli námaha páteře nemožná. Pokud Vám cvičení nevadí, pak cvičte. Omezte cvičení k rozpohybování páteře (torze, extenze) a posilujte svaly trupu vč. šikmých břišních svalů. Zlepšené napětí svalů trupu může omezit pohyby v postižené oblasti páteře a zlepšit tak Vaši akceschopnost. Jednou vyhřezlá destička však zůstane, kde je. Léky a injekce mohou tlumit bolest, kterou plotýnka tlakem na nerv (míchu) způsobuje. Pokud Vám nepomůže zpevnění cvičením, bude na místě skutečně operace. Úspěšnost operace není nikdo schopen garantovat a zákroky na páteři jsou velmi komplikované. CT a MR jsou v případě páteře plně srovnatelné a výtěžné.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: