Co dělat s artrózou ve 24 letech?

Dobrý den! Je mi 24 let, měl jsem delší dobu problémy s kyčlí. Byla mi 2x provedena punkce kyčle (15 + 5 ml - nejdříve roztoku s krystaly kyseliny močové, potom jakási opaleskující tekutina podle zprávy). Po 1,5 měsíci se však problémy dostavily znovu, a to po tom, co jsem si protahoval zkrácené šlachy a zřejmě to trochu uspěchal. Dostavilo se silné pálení jakoby kolem kyčelního kloubu. To bylo na začátku března. Nyní je už vše v pořádku. Beru antibiotika, pokud by se jednalo o infekci a nějaké prášky na tlumení bolesti a zánětů. Píšu ale proto, že řeším závažný problém. Z rentgenu ortoped zjistil toto: štěrbina kyčelního kloubu 2-3 mm - artróza 2. stupně - nepřiměřené věku, vlevo štěrbina 3-4 mm - artróza 1. stupně. Nejsou známky purulentní artrotidy. Ortoped mi řekl, že musím prostě cvičit, ale já popravdě nic jiného nedělám - nevím, jestli jsem si chrupavku neopotřeboval cvičením v posilovně, kde se někdy zvedají opravdu velké váhy, ale myslím si, že cvičením sotva 2 roky v kuse 2x týdně jsem si nemohl chrupavku takto zničit a přikláním se k tomu, že je to spíše dědičné (matka byla ve 20ti letech na operaci pravého kolene, jelikož v něm neměla chrupavku a takový ten rosol, který je potřeba ke správné funkci kolene). Bylo to dědičné. Proto se vás tímto chci dotázat, jestli cvičení by mohlo opravdu pomoci ve smyslu protahování, dřepů a takovýchto cviků bez zátěže? Nevím, jestli to tento problém může vyřešit nebo alespoň zmírnit. Je pravda, že jsem sedavý tip a potom ta zátěž na klouby v posilovně byla asi velká, a proto se takto opotřebovaly. Případně zdali mi můžete poradit, jestli jsou na artrózu nějaké léky, aby se mi ta chrupavka zase obnovila? Četl jsem o tom, že 2. stupeň ještě léčitelný je, ale ty vyšší stupně už nikoli. Jsou na to teda nějaké léky? Pokud ano, napíše mi recept obvodní lékař, nebo specialista, tedy ortoped? Děkuji za odpověď!

Odpověď odborníka:

Artroza I. stupně j spíše radiologický pojem, kdy rentgenolog vidí na rtg snímku jistý atypický obraz, který nemusí u pacienta vůbec nic znamenat. Rozhodující je kombinace to jest potíže a rtg nález dohromady, tam je třeba se zamyslet nad prevencí, léčbou. Tento stav většinou nastupuje až od 2. stupně výše do 4. stupně. Cvičení samo o sobě by mělo zpěvnit svalový pánevní pletenec, mělo by být prováděno tak, aby nedocházelo k přetížení kýčelního kloubu. Tedy cvičit na kole, rotopedu, případně i vleže s nářadím. Proto se také od prevenetivní běhu ustupuje. U maldých lidí se objevuje zvláště po přetížení, ale i vrozeně onemocnění kloubní chrupavky, chondropatie, kde měkčí kloubní chrupavka i změnou látkové výměny je méně pevná, častěji vznikají trhlinky a je zde sklon k budoucí artroze. Léčba počínající artrozy mekamentozně je vhodná kyselina hyaluronová v některých příravcích, Artrodar, některá t.zv. chondroprotektiva, ale i nástřky kloubu vlastní krevní plazmou, která má obohacené krevní destičky, metoda ACP(PRP), dostatek bílkovin a vitaminu , vápníku. V tomto směru, medikace, nástřiky, je ale potřeba spolupracovat se svým ortopedem.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x