Co všechno ovlivňuje hladinu prolaktinu a jak?

Dobrý den, chci se zeptat, jakým způsobem se pohybuje hladina prolaktinu během dne, jestli je nejvyšší poránu, k večeru a nebo během spánku? Stejně tak by mě zajímalo, jak ji ovlivňuje to, jestli je člověk najedený nebo hladový, odpočinutý nebo utahaný, případně i sex. A jestli se hladina v krvi nějak medikamentálně snižuje, pokud jde o hyperprolaktinemii idopatickou, čili neexistuje žádná fyziologická příčina. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, prolaktin je hormon jednak stresový, tj zvyšovaný strachem (z odběru krve, ..), námahou, jakýmkoliv stresem/nepohodlím pro organizmus (nemoc, extrémní teploty prostředí, ...). Dále souvisí s pohlavním ústrojím (např. u žen napomáhá rozvoji tvorby a vylučování mléka po porodu), tudíž jsou jeho hladiny zvyšovány např. stimulací bradavek, a to nejen cílenou, ale i třením o oblečení, traumatem prsu a pod. Jeho hladiny stoupají rovněž při pohlavním styku. Dále je ovlivňován i hladinami jiných hormonů, stoupá např. při přívodu estrogenů do organizmu, je vyšší při nedostatečné funkci štítné žlázy; jeho vyšší hladiny jsou přítomné i při nedostatečnosti jater, či ledvin, což zase souvisí s jeho omezeným vylučováním z organizmu. Dalším důležitým faktorem je spánek - v jeho průběhu je vylučování prolaktinu také zvýšené, proto se nedoporučuje dělat odběr krvi na zjištění jeho hladin dříve než min. hodinu po probuzení, ideálně dvě. Další kolísání v průběhu dne již není zásadné. Co se týče léčby - jak sám vidíte, je nejprve potřeba zjistit, jestli se na jeho zvýšených hladinách nepodílí některý z těchto faktorů. Pokud ano, je snaha ho odstranit. Pokud ne, za nadprodukci prolaktinu jsou nejčastěji odpovědné nádory podvazku mozkového (hypofýzy), diagnostikují se pomocí magnetické rezonance hlavy a léčí se konzervativně, tedy léky. Operace se indikuje jen ve velmi specifických případech. Pokud se týče idiopatické nadprodukce prolaktinu, tj neznáme příčinu této nadprodukce, léčila by se léky jen pokud jeho hladiny způsobují nějaké obtíže. Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Články: Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Brnění je nepříjemný pocit...
Hemoroidy
Články: Hemoroidy
Hemoroidy, žilní městky...
Masáž srdce je při první pomoci důležitější než umělé dýchání
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x