Condylomata acum.

Dobry den, vcera jsem byl u kozni lekarky, ktera mi diag. genitalni bradavice v oblasti konecniku. Neziji promiskuitnim zivotem, ani vsak nemam stalou partnerku, ani partnera (jsem bisexual). Nikdy jsem neprovozoval analni sex a i presto se mi toto objevilo. V hodne diskuzich jsem se docetl, ze "onemocneni" souvisi s psychickym stavem. Jsem velmi casto ve stresu. Nyni se uz asi nedopatram, kde jsem se nakazil a jak. Nicmene mam ted obavy z toho, ze jsem infekcni ja a tudiz potencionalni siritel viru. Zatim je lecba pouze 1krat tydne aplikace "dusiku" + ATB mast Bactroban. Myslite si, ze to bude ucinne? Ziju zdravym zivotnim stylem , nicmene se obavam, ze se muj imunity?ni system a psychicky stav za poslednich par let zhorsil. Mohlo by to ovlivnit lecbu? Byla by vhodna i podpurna lecba imunity? Kozni lekarka tomu neprikladala velkou pozornost, kdyz jsem se ji na to ptal. Jak lze zjistit, zda-li ma v sobe nekdo tento HPV vir, ktery to zpusobuje? Rad bych primel byvale partnerky(ry), aby sli na nejaka vysetreni. Dekuji za odpoved.

Odpověď odborníka:

1) Obecně platí, že psychická pohoda a životní styl může ovlivnit stav imunitního systému a tím i náchylnost k infekcím. 2) tato infekce se přenáší jen přímým kontaktem infikované kůže či sliznice. 3) Váš problém určitě není důvodem k vyšetření imunitního systému či nějaké podpůrné léčbě, to spíše v případě neúspěchu léčby. 4) neexistuje vyšetření, které by prokázalo přítomnost viru v organismu. 5) Nejúčinnější léčba je snesení elektrokauterem v lokálním znecitlivění.

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: