Crohnova nemoc

Moje dcera má Crohnovu nemoc v terminálním ileu 2 roky.Po prvním vzplanutí užívala entocort a salofalk.Entocort byl po roce vysazen.Po 8 měsících bez kortikoidů přišlo nové vzpanutí střední aktivity,crp 54,pak 34.Lékař jí nasadil imuran a znova entocort.Nyní tedy užívá 16 léků denně.Imuran užívá 6 týdnů a začla mít problémy-krvácení dásní,bolestvou menstruaci,bolest a zahurdnutí kloubu na ruce.Chtěla jsem se zeptat,jestli tyto obtíže mohl způsobit imuran.A jestli je jeho užívání přínosem,když má mnoho vedlejších účinků,z nichž jevíc mě děsí leukopénie.Nemůže vyvolat až leukémii?Děkuji za odpoveď

Odpověď odborníka:

Vážená paní Moniko, léčivé přípravky obsahující azathioprin mohou způsobit zvýšenou krvácivost; vzácně byl popsán též výskyt některých typů leukémie. Kloubní obtíže jsou pravděpodobně tzv. mimostřevním projevem Crohnovy choroby. Poruchy menstruace mohou vyvolat glukokortikoidy (např. Entocort). Bolestivou menstruaci ani Imuran, ani Crohnova choroba typicky nevyvolávají; v některých případech může dojít k tvorbě píštělí mezi zažívací trubicí a ženskými pohlavními orgány. Doporučuji Vám konzultovat změny zdravotního stavu s ošetřujícím gastroenterologem. S pozdravem, Milan Hrubý.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: