Ct břicha

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, dnes jsem byla na ultrazvuku slinivki, kde mi bylo doporučeno CT břicha z důvodu vyloučení možného zánětu nebo ložiska. Chtěla jsem se zeptat, jaké je riziku vzniku nádorového onemocnění po CT břicha. Vím, že je to dost velká dávka rtg záření, proto bych chtěla vědět, zda CT podstoupit nebo ne. Bojím se následků, mám dvě maličké děti a v životě jsem už byla mnohokrát rentgenována z důvodu bolesti zad, páteře, bylo mi děláno před rokem ERCP při operaci žlučníku. Bojím se, aby CT nezvýšilo výrazně ionizující záření v mém těle a tím vzniklo nádorové onemocnění. Také bych se chtěla zeptat zda existuje riziko rakoviny slinivky ve věku 34 let, když nekouřím, snažím se vyhýbat smaženému jídlu, nepiji tvrdý alkohol, jen občas víno. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, riziko vzniku nádorového onemocnění po vyšetření CT není významné.Dnešní CT přístroje jsou již velmi šikovné a dávka záření je minimalizována a tedy jednorázové vyšetření i přes již probehlé rtg je pro Vás bez rizika. Navíc pokud by nebyl důvod vyšetření indikovat, Vaše lékařka by to jistě zbytečně nedělala. riziko rakoviny slinivky ve Vašem věku je malé, navíc udáváte žlučníkové obtíže před rokem, takže původ obtíží předpokládám bude spíš z této oblasti. Jakmile jednou někde je zánět, nelze vyloučit jeho pokračování, či nějaké jeho komplikace ( př.cysty) v orgánech, které jsu v okolí, či funkčně souvisí. takže nebojte vyšetření Vám neublíží a výsledek dufám za Vás bude v pořádku!KK

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: