Ct mozkových tepen - pulsujicí bolest hlavy, migrény

Dobrý den, pro dlouhodobé a velmi časté migreny a pulsující bolesti hlavy s aurou (i 3x do týdne) a jednou i při migréně s ochabnutím levé strany - nemohla jsem otevřít levé oko, levá tvář lehce nehybná. Jsem byla opět odeslána na MR a poté na CT. Můžete mi prosím vysvětlit mojí zprávu CT. Neuroložka mi řekla, že je to ok a objednala mě až za 1/4 roku na kontrolu. Hodnocení distálního úseku ACI je vzhledem ke kostním strukturám a žilní náplni méně spolehlivé. Na 3D stanici AG kompletu provedeny rekonstrukce z MRA , kde není patrna fuziformní dilatace ACI sin. Je patrno ampulární dilatace nebo drobné aneurysma velikosti 2*2mm při odstupu zadní komunikanty vpravo, jinak mozk. tepny norm. doporučení: konzervativní postup a za rok kontrolní MRA s podáním k.l. Na MRA mě vyšlo - drobné nespecifikované supratent.ložiska, susp. na aneurysma oftalm.úseku ACIvlevo. Mám trochu strach, mám malé děti, hypotéku a nechci nic podcenit. Ráda bych věděla jak se mám "šetřit" čemu se vyhnout. Děkuji moc Podotýkám, že nekouřím a mám nízký tlak a Leiden mutaci. Můj děda, ale na prasknutí aneurysmatu umřel.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Evo. Migreny se kromě záchvatů bolestí hlavy s nevolnosti a někdy potížemi se zrakem, také mohou projevit přechodnými neurologickými dalšími jevy- třeba i přechodným oslabením končetin na jedné polovině, poruchou řeči. Je zde vazba na probíhající migrénový záchvat, ale bolesti při něm nemusí být příliš velké. Popis z magnetické rezonance- na mozkové tkání není popsán žádný významný nález. Na MRA- znázornění tepen je popis na ACI arteria karotis interna uzavřen jako normální. Na odstupu zadní spojovací cévy / tepny vstupující do mozku na jeho basi se spojují a vytváří tzv Wilisův okruh, odkud vystupují tepny do jednolitých mozkových laloků/ j možná jen velmi drobná výduť, ale není jisté, zda to není jen rozšíření na začátku tepené větve. Toto se nejeví jako zdroj jakýchkoliv potíží. Rizika prasknutí takto malých nahodile zjištěných výdutí je nesmírně malé. Doporučuje se klinické a radiologické sledování. Doporučený interval kontroly mi připadá zcela adekvátní. Je vhodné ale hlídat krevní tlak. Nevěnovat zrovna vzpírání a podobným sportům, ale jinak běžné i sportovní aktivity jistě netřeba omezovat. Při ev potížích typu zhoršení stávající bolesti hlavy ale k neurologické kontrole dříve. Zdravím dr Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x