Cysta na mozku

Dobry den p. Leskovska, muj 18lety bratr ma jiz od malicka cystu na mozku, doktori mu ji zjistili v 6 letech, stale ho pobolivalo ucho a cervenalo a pobolivala hlava, po mag.rezonanci mu nasli cystu, nasadili leky cca.je uzival 3 roky a pak lecbu prerusili s vysvetlenim ze cysta se nezvecuje, posledni mesic si zacal ztezovat na velke bolesti hlavy,znova jej zaclo bolet ucho,stale byl unaveny, vadilo mu svetlo, hluk a chtel jen spat, je to tri dny co nam doma zkolaboval,mel silene bolesti hlavy nad krkem, zacal se trast a dostal srdecni zachvat, zachranka ho odvezla do fakultni nemocnice Ostrava-Poruba, kde mel nastoupit za par dni na pozorovani na doporuceni jeho neurologa cca.jeste tyden zpet mel CT rozmery 30x13x20 , pri prevozu do nemocnice v tunelu mu namerili 25x23x23 . Chtela jsem se zeptat je pravda ze Ct a mereni v tunelu muze byt ruzne protoze tun.je vice presnejsi ? Doktor, ktery ho vysetril rekl, ze si ty stavy muze vyvolavat i sam, protoze je hysterka a ze to muze byt jen deprese a psych.problemy a tim mu take vstoupa rychle vysoky tlak ! Chtela bych se zeptat jake jsou nejcastejsi priznaky u cysty na mozku (muj bratr popisuje bolest jako hrozne tlaky v hlave, a rozbuseni srdce, chvilkove citeni tepla a pak zimy, unava, bolesti oci - vadi mu svetlo a hluk (ne stale, jen kdyz na nej ten stav prijde). Dekuji moc za odpoved

Odpověď odborníka:

Dobrý den, musím vás zklamat, žádné typické přínaky cysty na mozku nejsou, vyskytují se velmi různorodé a to podle toho, kde je cysta uložena a jak" pracuje" - ev. se zvětšuje. Měření na CT - to je vlastně tunel - je stejné a pořád vysoce přesné. Ještě je jeden tunel a to je magnetická resonance, tedy nevím, která vyšetření bratr vlastně měl, ale měření by měla být stejná nebo aspon hodně podobná. Chtějte pro bratra další vyšetření a ev. pomoc v ambulanci pro léčbu bolesti (kontakty: http://www.lecba-bolesti.cz/centra-pro-lecbu-bolesti ) , protože dnes již žádný člověk bolestí trpět nemusí. Také by byla na zvážení ev. operace cysty, to by ale zvážil neurochirurg, nebojte se na tuto otázku zeptat ošetřujícího neurologa. Pokud by bratr chtěl, mohl by docházet k psychologovi, pomůže mu ve zklidnění /naučí třeba autogenní trening/ a stabilizuje jeho nelehkou situaci, jak zdravotní, tak psychickou. Je to taková doplnková terapie, která mu může ale hodně ulevit. Přeji hodně sil! Hezký den.

MUDr. Jana Leskovská
MUDr. Jana Leskovská

Specializace: Radiodiagnostika
Pracoviště: Rentgenoložka

 
Líbí se vám odpověď?
-4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: