Deformace kolene

Dobrý den, chci se zeptat. Pobolívá mě koleno, ale jen při větší námaze. Hraju závodně floorball. A už mě nebaví vynechávat tréninky když po každým hned lehnu s bolestmi. Jednou se mi i stalo že sem koleno neohnula, celý den sem pajdala. Paní doktorka mě poslala na rentgen a zjistila že mám deformaci kostí, v mým věku to nechápala. Mám hrozně volný klouby všude, a jediný co mi řekla že musím cvičit a dala mi papíry se cviky. Šla jsem tam po nějáký době znovu že koleno i přes to že cvičím bolí. Tak jsem se ptala co s tím a jen že cvičit a cvičit. Cvičím a nepomáhá to. Nemám mít na sport ortézu? Já si ji chtěla pořídit sama ale nerozumím tomu jakou abych si ještě víc neublížila. Chci se vyvarovat operaci a nechci skončit s tím že jednou nebudu moct chodit. Paní doktorka mi nedělala rentgen obou kolen ale řekla že s pravděpodobností se mi to stane i v druhým koleni. Docela jsem přibrala, mám mírnou nadváhu ale nikde mi to neřeknou ať s tím něco dělám nebo že je to problém. Tak si myslím že to může být i tím že mě to koleno bolí. Co by jste mi poradil? Co bych měla udělat aby mě koleno nebolelo, a aby se mi to nezhoršovalo? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Koleno je třeba řádně vyšetřit a to jak klinicky, tak i rtg snímkem. Je pravděpodobné, že se jedná o chondropatii čéšky nebo i celého kolena. Nezralá chrupavka je měkčí než odpovídají požadavky na ni kladnené. Pod přetížením dochází k prosáknutí kloubní chrupavky, pokud je tlak dále vykonáván objevují se drobné defekty chrupavky, rozvlákňování chrupavky, náhrada chrupavčité tkáně vazivvou a s tím vším jsou spojené bolesti kloubu. Ke změnám přispívají i osové změny v koleni, tvar a postavení čéšky. Léčba je jen zmírnění přetížení, postupně posílení čtyřhlavého svalu, který vypomáhá koleni v jeho stabilitě. Nezbytné je i revmatologické vyšetření, které zhodnotí případnou revmatickou aktivitu organizmu podle odebraného krevního vzorku. Chondropatie má sklon postupně odeznívat. Při nedbání bolestivých příznaků má kloub potom sklon k předčasné artroze. Dostatek vitaminů, bílkovin. Vhodné léčení pohybově a fyzikálně na rehabilitaci.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: