Delozni cipek

Pred pul rokem jsem byla sveho gynekologa s problemy, bolelo me a boli casto v podbrisku pri chuzi I kdyz treba nic nedelam, a take pri sexu a po. Take casto chodim na wc. A nemuzu uz pres 3 roky otehotnet. Doktor my rekl ze mam obracenou delohu ze proto mam takove problemy a bolesti a ze to ma vetisina zen, a kdyz planuji dalsi dite se stim nic neda delat, v pripade zhorseni jedine odebrat celou delohu. Nevim na co jsem predtim myslela ale jak jsem tam byla tak jsem nerekla ze jak se umyvam jak do sebe proste sahnu tak citim delozni hrdlo (cipek) je asi velkosti prstu, a hned jak sahnu kousek dovnitr do sebe tak ho citim. Nevim co stim mam delat protoze jsem v zahranici a domu se vracim az v breznu tady jsem byla u lekare ale neuspesne neudelaly my ani ginekologickou prohlidku takze prosim o radu a jestli je to normalni mit cipek takhle lehce hmatatelny. Na internetu jsem se docetla ze ma byt uplne vzadu a nema jit moc nahmatat a ja ho citim uz kdyz dam do sebe prst. A kdyz se umyvam je to neprijemne docela. Predem moc dekuji za odpoved.

Odpověď odborníka:

Pokud je děloha obrácena směrem dozadu, pak čípek děložní směřuje většinou vpřed. Může být tedy lépe hmatatelný. Při děloze, která je otočena směrem vpřed, je čípek děložní obvykle uložen hlouběji vzadu a tím palpačně hůře dostupný. Běžná délka pochvy je cca. 9 cm, tzn. že čípek byste měla nahmatat zhruba! v této vzdálenosti od poševního vchodu. Nevím kolik je Vám let, protože někdy může dojít k tzv. poklesu pánevních orgánů ( dělohy a pochvy) a v těchto případech může být čípek mnohem níže ( někdy až úplně venku z pochvy ). Nutno zdůraznit, že děloha obrácena dozadu - v tzv. retroverzi, není žádná nemoc. Na druhou stranu může způsobovat Vámi popisované potíže ( bolesti při menstruaci, pohlavním styku, někdy potíže v těhotenství ). K Vaší situaci v zahraničí. Pokuste se, ať Vám někdo vyšetří moč a vyloučí a ev. močovou infekci. Jinak Vám zřejmě nic akutního nehrozí. Po návratu ale určitě navštivte odborníka, nejlépe urogynekologa a nechte se vyšetřit. Zde je skutečně nutné individuálně posoudit Váš nález. Pokud byste chtěla, můžete se obrátit na mou ordinaci - http://www.neumed.cz

MUDr. David Neubert
MUDr. David Neubert

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: NEUMED gynekologická ambulance s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: