Díry na mandlích

Dobrý den. Je mi 19, hned po maturitě jsem nastoupila do práce (od září 2011), jako učitelka v mateřské škole. Nikdy předtím jsem nebývala nemocná, poslední angínu jsem měla před 12 lety a co jsem nastoupila do práce, mezi ty malé dětičky, moje imunita mě jaksik zklamala. Všichni říkají, že je to normální, že když i mé kolegyně nastupovaly, jejich imunita si musela na tohle prostředí nejdříve zvyknout, ale i tak. První angínu jsem prodělala v listopadu. Dostala jsem antibiotika a bylo vše v pohodě. Za měsíc mě začala bolet mandle a tak jsem kloktala různé přípravky, i slivovici a angína nejspíš nepropukla. Všimla jsem si jen, že se mi na jedné mandli objevila jizva a druhá jakoby se zvětšila. Pak zase dlouho nic, jen někdy docela náročné rýmy. A teď jsem do toho spadla zase. Před 14 dny jsem opět prodělala angínu, měla jsem ATB a podcenila své tělo, protože jsem byla doma jen 3 dny, pak chodila do práce při ATB a nakonec jela ještě na lyže, protože jsem se prostě cítila dobře. A angína byla zase na světě, takže po 14 dnech a po dvou ATB další ATB, které už byly silnější. Momentálně jsem doma, nic mě nebolí, čepy absolutně nemám, jen mě trápí ty jizvy na mandlích, hlavně ta pravá vypadá jak zvrásněné pohoří. Pořád svůj krk zkoumám baterkou a prohlížím, co se změnilo a když jsem zjistila, že mám na mandlích ty díry, opravdu mě to vyděsilo. Teď čekám na výsledky z odběrů – streptokoky, mononukleóza a uvidí se, co je to za problém. Doktor mi doporučil mandle vytrhnout, já jsem ale proti tomu a i mí přátelé mi to také vymlouvají. Přece jen je to něco proti přírodě. Nevím tedy, jestli mám dát svým mandličkám ještě šanci. Mnohokrát děkuji za odpověď. Zdraví Kristýna

Odpověď odborníka:

Dobrý den, frekvence angín není tak častá, aby byla jednoznačná indikace k odstranění mandlí ("díry" v mandlích nejsou indikací k operaci). Doporučuji nejdříve zkusit povzbuzení imunity (např. Broncho-Vaxom).

MUDr. Miroslava Frčková
MUDr. Miroslava Frčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Revmatismus
Články: Revmatismus
Revmatické nemoci jsou...
Polovina dospělých kuřáků má akné
Články: Polovina dospělých kuřáků má akné
Kromě nepěkně tmavé barvy a...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Zelený zákal
Články: Zelený zákal
Zelený zákal, glaukom, je...
Nepodceňujte po operaci křečových žil rehabilitaci
Články: Nepodceňujte po operaci křečových žil rehabilitaci
Odstranění křečových žil...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: