Divertikly

Dobrý den. V únoru loňského roku jsem měla zánět divertiklů do března. V dubnu se mi zánět znovu objevil a trval do konce června. Normix mi nepomohl, brala jsem Entizol a Ciprinol, po kterých mi bylo špatně a pomohly až po 3 měsících. Na ultrazvuku byl vždy nález obraz lehké divertikulitidy colon sigmoideum, CRP od 9 do 18- norma 0-5, leukocyty až na jeden výsledek v normě. Na MR drobné divertikly. Měla jsem velké bolesti břicha vlevo, zad a krev ve stolici, závěr recidivující lehká divertikulitida. Od té doby jsem měla ještě několikrát problémy. V dubnu mi na chirurgii řekli, že je to na operaci, teď mi několik lékařů řeklo, že to na operaci není. Chtěla bych se zeptat na Váš názor. Děkuji.

Odpověď odborníka:

K určení indikace k operaci je třeba znát daleko více, než jste napsala, takže mohu říci jen orientačně. Opravdu se jedná asi o lehký typ zánětů divertiklu, který se vrací. Je třeba zkusit ještě konzervativní léčení, dietní úpravu, a to nejlépe po konzultaci s gastroenterologem, ambulance nebo dokonce samostatné oddělení. Pokud by se divertikulitida opakovala častěji, je opravdu třeba zvážit po domluvě s gastroenterologem a chirurgem operační výkon. Divertikulitida má řadu komplikací, které mohou být nebezpečné.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: