Divné bručení břicha

Mám dotaz na břicho,někdy cítím na krajní levé straně břicha lehké píchání.Někdy bolestivé a někdy nepříjemné.Když se najím do syta tak ta bolest je výraznější.Cítím při tom na pupíku tlak a slyším jak tam něco pumpuje nějakou tekutinu až z toho občas říhám až z toho cítím zvratky na krku,ale nezvracim. Ale divný je že když na to nemyslím tak to nevnímám. Ale když jdu spát tak ten hnusnej tlak cítím. . Ale mám to jen někdy. A pravidelně když si jdu lehnout. A taky ještě jeden problém ten mě moc neděsí je ten že cítím lehké píchání v kříži když zvedám něco těžkého a také když se blbě ohnu. Je to normální nebo jsem hypochondr????

Odpověď odborníka:

Je normální, že nás různé odchylky od toho, co považujeme za zdraví, mohou zneklidnit, a my lékaři nikoho, kdo si své problémy cíleně nevymýšlí, za hypochondra nepovažujeme :-). Určité tlaky či různé zvukové projevy v oblasti trávicího traktu, zejména pokud se najíme výrazněji, mohou být jistě projevem normální činnosti orgánů trávicí soustavy. Výraznější říhání a pocit vracení žaludečního obsahu do jícnu či krku někdy bývá projevem tzv. refluxní choroby jícnu, stavu, kdy v důsledku poruchy funkce dolního jícnového svěrače dochází k návratu kyselého žaludečního obsahu ze žaludku do jícnu. To se může mj. projevit právě říháním či pálením za hrudní kostí, může to být více zřetelné v horizontální poloze (po ulehnutí). Je to poměrně časté onemocnění i u mladých lidí a lze díky moderním lékům efektivně řešit. Pokud by tedy tyto potíže byly pravidelné a či zhoršující se, poraďte se s Vaším praktickým lékařem, který jistě navrhne vhodnou léčbu či vyšetření. V případě mírných obtáží leckdy postačí úprava diety a stravovacích zvyklostí. Píchání v kříži s největší pravděpodobností nebude znamenat nic vážného a může souviste s nějakou drobnou patologií páteře či obecně pohybového aparátu. Podobné potíže v různé míře v dnešní sedavé době zaznamenává velká část populace. Situaci může zlepšít vhodná pohybová aktivita, ale samozřejmě i v tomto případě by bylo lepší vyhledat lékaře, pokud by bolesti byly výrazné nebo se zhoršovaly. S pozdravem.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: