Divný tlak

Dobrý den. Je mi 23 let. Zhruba od konce dubna se mi začala stávat velmi zvláštní věc. Pokaždé, když s někým mluvím, začnu po chvíli cítit zvláštní nervozitu, napětí, uzkost a tlak v týle. Jakoby se mi tam ''něco'' sbíralo a pak mi to najede do hlavy. Jsou to téměř pocity na omdlení. V tu chvíli musím zavřít oči, promnout si je a je to na chvíli pryč. Je to velmi nepříjemné a zabraňuje mi to v kontaktu s lidmi, přitom jsem s tím nikdy dříve problémy neměl. Neřekl bych, že se jedná přímo o nějakou sociální fóbii, protože strach z hodnocení, pocity na pomočení atd. rozhodně nemám. Stává se mi to zkrátka v situacích, kdy se musím buď rychle nad něčím rozhodnout, udělat víc věcí zároveň nebo když po mne někdo něco rychle chce, ale právě i při obyčejné komunikaci s přáteli. Je pro mě příšerná představa, že mám mluvit s někým v autobuse a nemůžu se z rozhovoru vymluvit nebo odejít. Také představa sezení u stolu v restauraci s více lidmi mi je krajně nepříjemná, jsem nervózní jen při představě co bude, na co se mě kdo bude ptát, co se po mně bude chtít, ale nebojím se zesměšnění, pomočení nebo jiných věcí typických pro soc. fobiky, ale bojím se, že zase přijde ten tlak, to ''něco'' do hlavy a já třeba omdlím, nebo se rozklepu a že ostatní poznají, že se mnou něco je. A bohužel, přichází vždy. Ten zvláštní tlak (nebo pocit) bych přirovnal k takovým těm nepříjmeným pocitům v hlavě, jako když se velmi rychle rozjíždí automobil a vy v něm sedíte. Chtěl bych vědět, co se mnou je, jestli se jedná o nějakou začínající fóbii nebo jenom podrážděné nervy? Co s tím dělat? Může to být klinický problém? Může to způsobovat krční páteř nebo např. nedostatečné prokrvení mozku? Často mě bolí při delším soustředění hlava a když ležím v klidu, cítím jemné záškuby hlavy, někdy rukou a nohou. Vyšetření EEG v pořádku, pouze u EMG prokázaná mírně pozitivní latentní tetanie, ale hořčík beru už nějakou dobu a situace se nelepší. Navíc pochybuju, že by absence Mg způsobovala až takovéhle stavy. Už to trvá od konce dubna a neustává. Přitom neberu a nebral jsem žádné drogy, žádné uklidňující léky a nepiji alkohol. Moc prosím o radu, tento problém mne v mém mladém věku velmi trápí, zvláště uvědomím-li si, že jsem o tomto stavu ještě začátkem tohoto roku nic nevěděl a můj společenský život zdaleka tolik netrpěl. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, podle Vašeho popisu soudím, že by se mohlo jednat o psychický problém - úzkostná porucha. To, že jsou potíže pouze v určité situaci značí, že by se nemělo jednat třeba o epilepsii, poruchu prokrvení mozku apod.. Nevím, v jaké dávce berete magnezium, zkuste i 500 mg 2-0-2, pokud to nepomůže, konsultujte obvodního lékaře či psychiatra.

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: