Dlouhý cyklus

Vážená paní doktorko, je mi 20 a od 15 jsem brala HA. V červnu jsem ji vysadila, a první menstruace se dostavila až v listopadu. Další cyklus trval 5 a ten potom 6 týdnů. Za jak dlouho se cca sám ustálí? Moje lékařka mě varovala, že s takto dlouhým cyklem mi hrozí kyretáž, a předepsala mi Proveru 5mg na tři měsíce (po 10 dnech). Mně se ale tyto prášky brát nechce, raději bych volila nějakou přírodní cestu, anebo počkala, až se cyklus sám ustálí. Jenže nedokážu sama posoudit riziko. Pokud to není úplně nutné, žádnou Proveru ani nic jiného brát nechci. Předem děkuji za Váš názor.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, menstruační cyklus lze upravit jen užíváním hormonů, nelze to žádnou přírodní cestou. Pokud byl cyklus před začátkem užívání antikoncepce nepravidelný (resp. pokud by byl nepravidelný bez užívání antikoncepce), nelze po vysazení antikoncepce očekávat pravidelný cyklus.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Bolesti hlavy: poznejte jejich příčinu, (nejen) kvůli léčbě
Angina pectoris
Články: Angina pectoris
Angina pectoris je označení...
Řízli jste se do prstu? Hojení urychlí výběr správné léčby!
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Rakovina a její příznaky
Články: Rakovina a její příznaky
Rakovina je onemocnění, při...
Vyšetření konečníku
Články: Vyšetření konečníku
Vyšetření konečníku patří...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: