Dotaz

Dobrý den.Byla jsem na CT a MR.MR ukázalo tenle nález:V úrovni C5/6 prominuje ploténka široce do páteřního kanálu,zasahuje cca 4,5mm paramediálně až laterálně vpravo a cca 3mm paramediálně vlevo.Spolu s osteoproduktivními změnami zužuje intraspinální prostor v mediánní rovině asi na 7mm.Při pravém okraji pronikají herniované hmoty zřejmě transligamentosně a mírně oplošťují míchu. Vyklenutý disk C5/6 zužuje vchod do obou intervertebrálních otvorů,vlastní foramina podstatněji deformována nejsou. V segmentu C6/7 deformují kostěné apozice zadní epidurální prostor a zužují intraspinární prostor asi na 8,5mm. DiskC6/7 je nevýrazně vyklenut mediolaterálně vpravo,ostatní zachycené disky nepřesahují okraje krycích ploch. Mám značné bolesti hlavy,uší,zad až mezi lopatky,točí se mi hlava a bolesti mi jdou také do obou horních končetin. Byla mi doporučena operace.Fyzioterapeut mi řekl,že s tímhle nálezem se mnou on nemůže nic dělat.Mám jinou možnost než podstoupit operaci?Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Není přesně z dotazu patrné jak k nálezu došlo, jak dlouho trvá, zda se jedná v předchorobí o eventuální úraz. Neurolog musí zhodnotit do všech detailů klinický nález a spolu s neurochirurgem musí posoudit nejen z popisu ale přímo ze záznamu pohledem magnetickou resonanci. Posoudit i šíři kanálu v místech, kde k nálezům na ploténce nedochází. Z tohoto neurologického a neurochirurgického konsilia potom vychází závěr, který doporučí buď operaci nebo další léčbu bez operace. K tomu musí být samozřejmě i váš kladný postoj. Zužování pateřního kanálu tlačící herniací ploténky v krční pateři je jeden z důvodů operativního řešení.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: