Dotaz - bolesti na hrudi

Dobrý den. Nevím, zda tento dotaz spadá do vaší kompetence, ale snad mi můžete poradit. Mám problém s bolestmi na hrudi s progresí na levou stranu. Poprvé jsem měl tyto bolesti v roce 2009 (z ničeho nic bolest pod hrudní kostí, ale do druhého dne to přestalo tak jsem to nijak neřešil).V loňském roce v dubnu jsem dostal opět bolesti pod hrudní kostí s výraznou bolestí, která směřovala do levé strany hrudníku od prsu až k dolnímu žebru. Internista mne poslal do nemocnice, kde po týdenní hospitalizaci a nejrůznějších vyšetřeních (krve, plic, srdce, rentgenu páteře) nezjistily od čeho bolesti můžou být. Bolesti se po pár dnech uklidnily a já tomu opět dál nevěnoval pozornost, kromě kontrol u lékařů, kde chodívám.V prosinci minulého roku, 7.a 8.prosince, jsem opět dostal bolesti. Bylo mi hrozně špatně, chvílemi mi bylo na zvracení, ale nezvracel jsem. Bolel mne celý hrudník od hrudní kosti a levá strana. Nevím jak přesně tuto bolest popsat - tlačilo mne to pod kostí jako kdybych snědl kamení. Bál jsem se cokoliv sníst (i když bolest nebyla hned po jídle ale až přibližně tak za dvě hodiny), aby se mi bolest nezvětšovala. Vše se projevovalo i místy píchavou bolestí až do zad mezi lopatky více k levé straně. Zašel jsem si následující den na internu, kde mi paní doktorka vzala krev o prohlédla mne. Nic nezjistila. Ani sono břicha nic neukázalo. Protože se dlouhodobě léčím s kašlem na plicním pro CHOPN, byl jsem i na rentgenu plic - též v pořádku. Nakonec mne paní doktorka poslala na gastro, kde mi udělali gastroskopii, ale kromě mírného refluxu žaludku nic nezjistili. K dnešnímu dni beru několik léků (Bisoprolol, Larus, a na žaludek Onprelen a Itoprid). Bolesti se mi mírně od prosince snížily, ale přesto ještě několikrát denně si dávám Gaviscon, po kterém se mi taktéž zmírní tlačení pod kostí. Chodím i na kontroly na neurologii, jelikož jsem po operaci ploténky tak mi neuroložka řekla, že to může být od páteře a poslala mne na magnetickou rezonanci. Výsledky zatím neznám, poslala mne též k rehabilitační doktorce, která mi zase řekla že můžu mít zablokovaná žebra a poslala mě na rehabilitaci, kde mi zase řekli že to můžu mít od pohrudnice. Nevím co mám dělat, aby mi někdo od bolestí a svírek na prsou pomohl. Je mi necelých 50 let, jsem nekuřák, alkohol piji jen příležitostně(málo), jsem aktivní člověk, skoro denně cvičím abych si protáhl záda. Bolesti na hrudi mívám i když cvičím, ale bolest bývá vetší v klidovém stavu.Doufám že mi budete moci poradit co mám udělat, zkusit nebo od čeho ty bolesti mohou být. Děkuji za odpověď Tománek

Odpověď odborníka:

Dobrý den, neuvádíte, zda-li bylo provedeno Holter vyšetření tlaku, ekg a ergometrie. Tato vyšetření by měla být případně doplněna pro vyloučení kardiovaskulární příčiny Vašich obtíží. Možná by stálo za úvahu i CT vyšetření hrudníku ev. břicha.

MUDr. Miroslava Frčková
MUDr. Miroslava Frčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: