Dotaz - pokračování

Dobrý den, před několika dny mě odvezla sanitka s kolapsem (pokládala jsem již jeden dotaz s otázkou proč se tomu tak stalo) - dělali mi EKG, odebírali krev a moč a dali mi glukózu formou kapačky. Všechny výsledky dopadly prý v pořádku - (žádné drogy, těhotenství, cukr a hydratace v normě, srážlivost krve normální...) Zjistili by z takových krevních testů cukrovku či jinou nemoc? Případně nějakou infekci v těle? V průběhu dvou měsíců jsem měla totiž dvakrát antibiotika na bolest v krku a nyní mě v něm opět bolí. Napadalo mě, zda by tam nemohla být souvislost - třeba nějaká přechozená mononukleoza, či tak. Také jsem měla klíště. Myslíte, že bych to měla nějak řešit nebo mám být v klidu? Jsem totiž stále neobvykle unavená. Občas průjmy nebo špatně od žaludku a slabost. Myslím že jím pravidelně a piju dost. Děkuji mockrát!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud není z nějakého důvodu podezření na infekci, tak se běžně testy na infekci nedělají, musí se na ni speciálně myslet. CRP se taky běžně u kolapsu nebere (obecný marker zánětu), takže Vám opravdu nemohu říct, co přesně Vám vyšetřili. Cukrovka se pozná z více vyšetření, pokud ale odběr cukru z krve byl v dané chvíli v jednom odběru v pořádku, tak ten samotný kolaps z cukrovky nebyl. Abnormální únava s klíštětem i mononukleozou spojená být může. Doporučuji tedy navštívit infekční kliniku, kde V8m vezmou základní profil infekčních onemocnění, včetně mononukleozy a borreliozy (pokud se zmíníte o bolesti v krku, klíštěti a únavě)

MUDr. Vendula Bartáková
MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: