Dotaz s krcni ortezou

Dobry den, mam po autenehode po ktere musim nosit krcni ortezu, na internet jsem vsak nasel mozne riziko vzniku prolezenin... muzu si prosim normalne o limec opirat hlavu a bez obav se tim prolezeninam vyhnout? moc dekuji za odpoved, limec, ktery nosim je na obrazku.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Davide. U ortéz páteře, trupu, krku, může vzácné riziko proleženin, nebo i lehčího poškození kůže vznikat. Ale to by bylo v případě, že by v některém místě tzv neseděla, tlačila, odírala kůži. To byste ale cítil. Jiná je situace u pacientů s poruchou vědomí, upoutaných na lůžko, poruchou citlivosti apod. Ortéza naopak zase musí daný úsek fixovat, takž nemůže být úplně volna. Nastavení by vám měli provést a poučit vás ve zdravotnickém zařízení ev protetik, který ji dodal a vyměřoval. V případě tlaku, odírání, je nutné nastavení upravit, někdy provést vypodložení- např měkkých molitanem krytým jemnou látkou. Pokud takové potíže nejsou, můžete být bez obavy. Nevím jaký stupeň postižení páteře u Vás je a na jak dlouho Vám používání předepsaly. Pokud není na RTG ev CT změna struktury, ale je jen tzv distrorse po rychlém pohybu hlavy, ale poměrně brzy používat již jen jednoduchý molitanový límec, který je již komfortnější na používání. Zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: