Dráždivý, bolestivý až štěkavý kašel

Dobrý den. Mám dlouholetý problém. V 19 letech jsem měl TE a zároveň (již podruhé) odstranění nosní mandle. Zhruba od 40 let jsem míval, asi tak 2x ročně pharyngitidu, vesměs léčenou výtěry jodového roztoku (lugol a j). Zhruba posledních 8 let mívám produktivní kašel s intenzívním drážděním jakoby "dole" v krku. Kašel mimo expektoraci bývá vyvolán i zvrácení hlavy vzhůru, zvýšením hasu, pokusu o zpěv. Přidaly se i typické krční anginosní bolesti. Teplota není.Z běžných prostředků (Vincentka,čaje atp.) nic nepomáhá. Při předráždění ale krátkodobě odstraní potíže silně sycená voda (sodovka,sifon).Při kašli i kýchám. Je mi 68 let, 8 let nekouřím, alkohol 0, lehčí forma CHOPN bez nálezu na HCD. Na ORL konstatována chronická pharyngitida, doporučena Vincentka, snažit se neprochladnout, to je vše. V noci ale spím klidně bez excesů. Produktivní kašel uvádím při každé návštěvě PL i plicního a kardiol.odd. Akceptováno, ale bez reakce.Mám implant.PM pro FiS s ROK.Jsem v dispens.péči na plic.odd. Prosím o posouzení. ORL lékař se mění velmi těžce. Musel bych předchozí návštěvy zapřít. To je běžná zkušenost. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud jste po tonsilectomii, máte onemocnění, které se nazývá chronická tonsiloprivní pharyngitis. Jedná se o chronickou přestavbu sliznic horních cest dýchacích, což je v podstatě reakce organismu na chybění části lymfatického okruhu v krku a naosohltanu.Jsou 3 typy chronické pharyngitis a bohužel kauzální terapie ani jednoho z nich neexistuje. Všechny příznaky co uvádíte k tomu patří a v terapii je pouze snaha různými režimovými opatřeními a symptomatickou léčbou o zmírnění obtíží..

MUDr. Vladimír Prokop
MUDr. Vladimír Prokop

Specializace: Ušní, nosní, krční
Pracoviště: FORTMEDICA ORL

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: