Dráždivý dlouhodobý kašel

Dobrý den paní doktorko, už nevím kudy kam, prosím vás tedy o radu. Jde o 6-letou dceru.Pro opakovaný dráždivý kašel a zvýš. teploty byly v 11/2010 podány ATB Klacid. Ten bohužel nepomohl a dokonce se zhoršil že měla i nález na dých.cestách. Předepsán Mucosolvan,mírné zlepšení již bez nálezu, prý bude nějaký čas pokašlávat. Jenže 01/2011 se to opět zhoršilo,ve výtěru Hemofil,každou noc záchvat kolem 1hod., podán Amoksiklav na 10dní, opět bez výsledku, pořád pokášlavala,po té zhoršení.Sedimentace zvýšená, rtg plic - ok, CRW - ok, krevní obraz - ok.Opět podány ATB (a to paní doktorka je na štěstí nerada píše) Zinnat na 5 dní. Ten konečně výborně zabral,ale bohužel komplikace - neštovice. Konečně 3 dny nekašlala :-) A zase znovu.Úporný dráždivý kašel, dráždí jí to v důlku na krku, často mívá i záchvaty suchého kašle,bohužel ikdyž je v naprostém klidu. Nekašle jedině v noci. Byly jsme i na imunologii, dostala lék Imurol (ale prý jen kvůli neštovicím - měla těžší průběh - na imunitu, nikoliv kvůli kašli, s tím protože ho prý nemá astmatický, nám nepomůže ani ona) a tento kašel prý má asi nervový a asi na celý život.Žádné testy, žádné odběry ji nedělala.Prosím Vás o Váš názor, přijde mi hloupé nečinně se dívat jak moje dítě od rána do večera kašle a něco ji v krku dráždí, často se toto zhorší při jídle.Jen ještě dodám, že má již z minulých testů alergii na bakterie a reaktivace mononukleozy.Předem děkuju a opravdu si Vás vážím, že tímto způsobem pomáháte...Děkuju. Odpověď odborníka: Dobrý den, kašel je bohužel příznak velmi nejednoznačný a nelze jen podle něj učinit správnou diagnózu. Z mého hlediska bylo základní vyšetření Vaší dcery, tedy zánětlivé parametry a rtg plic, správné. Nikde ovšem nenacházím, zda nebylo rovněž provedeno podrobnější virologické či sérologické vyšetření - teoreticky se z Vašeho popisu může jednat i o černý kašel, jehož příznaky mohou přetrvávat týdny až měsíce. Kromě tohoto vyšetření bych Vám doporučila vyšetření ORL lékařem. V neposlední řadě nenacházím informaci, zda teď dcreu něčím léčíte - nemám na mysli antibiotika, ale léky k utlumení dráždivého kašle, můžete vyzkoušet např. Pleumolysin. Dobrý den, zkopírovala jsem původní dotaz + odpověď. Nyní doplňuji informace: - Krevní vyšetření žádná, pouze výše uvedená, nikoliv virologické apod. - Až nyní na mou urgenci (prý tedy něco udělá) odběry na boreliozu a mykoplazmaty - výsledky zatím nejsou - Jinak na vlastní pěst jsme podnikly návštěvu plicní lékařky - spirometrie v normě, bronchodilatační test nedělán (kvůli dceři), nasazen Aescin, Ecosal, Ecobec. - Po 2 týdnech opět návštěva na plicním pro zhoršení - spirometrie již nebyla v normě (nejspíše astma), bronchodilatační test pozitivní, ventilace je omezená ventilační poruchou s periferní obstrukcí, rocc je vysoký. Závěr: astma? laryngotracheitida? vše s otazníkem - doporučení na odběry u PLDD - Aslo, Latex apod. Jak jsem uvedla výše - PLDD po přečtení této zprávy udělala testy na boreliozu a mykoplazmata.Podle mého názoru měla být udělána vyšetření která doporučuje plicní, nevím jen co skrývá název, tak nemohu soudit. Prosím vás o názor k tomuto problému, ještě jen dodám, že poslední sedimentace byla v 01/2010. Dcera má nyní potíže dýchací, Ecosal a Ecobec skoro bez účinku, neustálý dráždivý kašel, zhoršuje se nejvíce při jídle, časté bolesti hlavy, na levé straně hrudníku - srdce?, často si stěžuje i na různé bolesti bříška, střídavé bolesti kloubů - koleno, kotník, loket (nejsou známky otoků apod., bolesti moč.měchýře a při močení- moč neg., podivně nízké teploty, vždy 35,4-36,2 max., spíše až hyperaktivní, ale občas únava. Já mám podezření na zlatého stafylokoka, již před 2lety s ním měla potíže, nebo na chlamydie či černý kašel jak jste psala. Potíž je v tom, že se člověk nedomůže těchto vyšetření. Chápu že nejsou levná, ale tohle už fakt není banalita... Na ORL jsme již byly, má dlouhodobě zvětšené mandle, ale ze strany ORL v pořádku, výtěr 0. Zajímalo by mne, kolik tak zhruba tato vyšetření stojí, klidně bych si je zaplatila, jen aby se na to přišlo a byla už konečně nějaká pomoc....... Moc děkuji a omlouvám se za obsáhlý popis, ale už nevím kudy kam...

Odpověď odborníka:

Dobrý den, obávám se, že takto komplexní problém, jak mi jej nyní popisujete, nevyřešíme přes internetovou poradnu. Jako místo bydliště máte uvedenou Prahu, mohu Vám tedy pouze nabídnout vyšetření u nás v nemocnici v Hořovicích. Objednala bych Vás s dcerou na alergologii a osobně bychom se lépe domluvily. Zavolejte mi kdykoliv ve všední dny na tel.č. 311542351, vymyslíme nějaký termín. Ideální by bylo, kdybyste do té doby měla výsledky sérologie mycoplasmat.

MUDr. Petra Limrová
MUDr. Petra Limrová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Nemocnice Hořovice

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: