Dráždivý kašel

Dobrý den paní doktorko, už nevím kudy kam, prosím vás tedy o radu. Jde o 6-letou dceru.Pro opakovaný dráždivý kašel a zvýš. teploty byly v 11/2010 podány ATB Klacid. Ten bohužel nepomohl a dokonce se zhoršil že měla i nález na dých.cestách. Předepsán Mucosolvan,mírné zlepšení již bez nálezu, prý bude nějaký čas pokašlávat. Jenže 01/2011 se to opět zhoršilo,ve výtěru Hemofil,každou noc záchvat kolem 1hod., podán Amoksiklav na 10dní, opět bez výsledku, pořád pokášlavala,po té zhoršení.Sedimentace zvýšená, rtg plic - ok, CRW - ok, krevní obraz - ok.Opět podány ATB (a to paní doktorka je na štěstí nerada píše) Zinnat na 5 dní. Ten konečně výborně zabral,ale bohužel komplikace - neštovice. Konečně 3 dny nekašlala :-) A zase znovu.Úporný dráždivý kašel, dráždí jí to v důlku na krku, často mívá i záchvaty suchého kašle,bohužel ikdyž je v naprostém klidu. Nekašle jedině v noci. Byly jsme i na imunologii, dostala lék Imurol (ale prý jen kvůli neštovicím - měla těžší průběh - na imunitu, nikoliv kvůli kašli, s tím protože ho prý nemá astmatický, nám nepomůže ani ona) a tento kašel prý má asi nervový a asi na celý život.Žádné testy, žádné odběry ji nedělala.Prosím Vás o Váš názor, přijde mi hloupé nečinně se dívat jak moje dítě od rána do večera kašle a něco ji v krku dráždí, často se toto zhorší při jídle.Jen ještě dodám, že má již z minulých testů alergii na bakterie a reaktivace mononukleozy.Předem děkuju a opravdu si Vás vážím, že tímto způsobem pomáháte...Děkuju.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, kašel je bohužel příznak velmi nejednoznačný a nelze jen podle něj učinit správnou diagnózu. Z mého hlediska bylo základní vyšetření Vaší dcery, tedy zánětlivé parametry a rtg plic, správné. Nikde ovšem nenacházím, zda nebylo rovněž provedeno podrobnější virologické či sérologické vyšetření - teoreticky se z Vašeho popisu může jednat i o černý kašel, jehož příznaky mohou přetrvávat týdny až měsíce. Kromě tohoto vyšetření bych Vám doporučila vyšetření ORL lékařem. V neposlední řadě nenacházím informaci, zda teď dcreu něčím léčíte - nemám na mysli antibiotika, ale léky k utlumení dráždivého kašle, můžete vyzkoušet např. Pleumolysin.

MUDr. Petra Limrová
MUDr. Petra Limrová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Nemocnice Hořovice

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Infekce močových cest
Články: Infekce močových cest
Infekce močových cest je...
Parkinsonova choroba
Články: Parkinsonova choroba
Parkinsonova choroba je...
Protikuřácký zákon – o důvod víc, proč přestat kouřit
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Neštovice aneb Komu hrozí obzvláště velké nebezpečí
Články: Neštovice aneb Komu hrozí obzvláště velké nebezpečí
Plané neštovice jsou vysoce...
Nesvědčí vám prudké vstávání? Zaměřte se na srdce
Články: Nesvědčí vám prudké vstávání? Zaměřte se na srdce
Kolísavý krevní tlak, který...
Ječné zrno
Články: Ječné zrno
Ječné zrno, hordeolum, je...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: