Dušnost při chůzi do kopce

Dobrý den, je mi 71 let, vážím asi 70kg, léčím se na vysoký krevní tlak, mám brániční kýlu. Užívám moduretic, micardis, betalog sr 200mg, milurit, helicid, kalnormin, hořčík, sortis, kupuji si doplňky stravy, hlíva-echinacea - rakytník, vitamíny, omega 3-7-9. Chodíme denně na procházky, ale při chůzi do kopce se zadýchávám, i do malého kopce, není mi dobře. Další problém spočívá v tom, že mám neustále pocit únavy, i když spím dobře a dost. Pokašlávám už dlouho, hlavně večer i ráno. Prosím o radu. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, dle vyjmenovaných léků se léčíte se srdcem (ischemická choroba? chronické srdeční selhání? vysoký tlak??), se zvýšenou kyselinou močovou, s hyperlipidemií, porucou metabolismu minerálů. Již onemocnění srdce a zvýšená hmotnost stačí obecně na to, aby se člověk zadýchával. Kašel může znamenat (ale nemusí) jakoukoli poruchu v dýchacích cestách nebo onemocnění srdce nebo také trávicí poruchu.. Únava provází jak nemoci srdce, tak plic, ale také třeba nedostatek železa (..chudokrevnost..) nebo nežádoucí účinky různých léků. Takže - zde nevyřešíme, co Vaše obtíže způsobuje, bude potřeba vyhledat Vašeho lékaře, aby Vás prohlédl s ohledem na Vaše aktuální obtíže a podle nálezu stanovil další postup.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
První známky rakoviny? Kašel, bolest i únava
Články: První známky rakoviny? Kašel, bolest i únava
Signály toho, že s tělem...
Sex v těhotenství – co když žena nechce?
Články: Sex v těhotenství – co když žena nechce?
Obecně lze říci, že sexu v...
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: