Dušnost v 19ti letech po kouření,může to být od psychiky?

Dobrý den, je mi 19let. Shrnu to vše do podrobna-mé potíže. Byl jsem kuřák-před dvouma mesícema jsem s tím přestal. Kouřil jsem od svých 14ti let. První dva roky jsem kouřil méně. Tj : 3-5 cigaret denně. Od svých 16ti let jsem kouřil více cca 5-8 cigaret denně,jak kdy,někdy i méně. Poslední půl rok jsem často hodně zadýchaný a pociťuji rychlý tep srdce,při zátěži a déle trvá,než tep se uklidní. Dá se říct,že jsem sportovec-pravidelně posiluju-půl roku( po vyléčení z mononukleozy) v posilovně a občas hraju fotbal-nyní tyto aktivity už nedělám,kvůli dýchání. Zadýchávání není jediný problém,který mě trapí. Co se týče kašle, kašel se mi spustil před měsícem,hned po cigaretě,kašel je suchý,nijak extra draždivý-zdá se mi,že už ustupuje co už nekouřím. Párkrát si odkašlu a kašel přejde.Nejhorší je to dýchání,musím dýchat z hluboka,při nějaké menší námaze,ikdyž sedím v klidu občas se párkrát nadechnout zhluboka musím také.Jiné problémy nemám,kromě toho špatného dýchání,suchého kašle a občas rýmy a hlenů v krku-hlavně po ránu a navečer.Někdy cítím i pocit cizího tělesa v krku,přitom krk mám prý čistý.Před měsícem jsem byl u praktického lékaře,která mi řekla,že ve sluchátkách neslyší nějaké píchání a slyší,že mám něco zuženého v plicích,tak mě poslala na plicní.Na spirometrii,vyslechla mě,vyšetřila a udělala testy Hodnoty : FVC 5,41=106% FEV1 4,60=105% FEV1/VCmax.=85 MEF 25-75 5,32 =101% PEF 7,14 =72% Prý normální ventilační hodnoty. Dělali mi test i na astma po inahalci 400ug fenoterolu za 30 min. nedošlo ke vzestupu FEV1,spíše k poklesu FEV 1,bronchodilat.test je negativní.Měřili mi i tlak a tep srdce-vše v pořádku. Plicní doktorka si myslí,že nic s průduškama nemám-nějaký zánět apod. a astma nejspíše také ne. Rtg snímek plic : Hrudník souměrný,páteř rovná,srdeční stín ve střední čáře,rozšířen není,KTI 115/300,bránice bilat. ostrá,úhly volné,hily cévní,plicní pole bez ložiskových a infiltrativních změn. Viditelný skelet beze změn.Zajímá mě Váš názor,co si o tom myslíte a co byste mi doporučil,abych dýchal normálně byl by dobrý třeba běh? Jediné co vím,že mi ta dušnost,špatné dýchání při menší i vetší námaze,někdy v klidu začla hned po cigaretách. Po té poslední cigaretě jsem sotva nabíral dech. Nyní dýchám Berotec N 100 mcg,který mi doktorka doporučila,nic jiného mi neřekla,jen přestat s kouřením,to jsem učinil už před měsícem.Na kontrolu mám jít v záři.S doktorkou není moc řeč,jen mi řekla co si myslí a to-že si myslí,že mi nic není,ale já vím,že mi něco je-špatné,hluboké dýchání,už opravdu nevím,co mám dělat.Nebo to časem přejde,než se zregenerují plíce ? Opravdu nevím. Inhalátor mi pomáhá,ovšem na určitou dobu,poté ho musím užít znovu.Na alergologii jsem objednán koncem září,ovšem nejsem si jistý na co bych měl alergii,přitom mi neteče ani rýma apod.Abych to dýchání shrnul co nejpřesněji-(každý den se musím několikrát denně z hluboka nadechnout,není to ovšem stále,jak kdy,někdy se nadechnu zhluboka denně <20x,někdy 50-100x>někdy i více je to jak kdy.Někdy se mi dýchá dobře i při námaze,ale není to tak časté spíše ne. Někdy se musím nadechnout z hluboka i v klidu,je to opravdu jak kdy,tyhlé potíže už trvají přes měsíc,nevím totiž jestli za někým ještě jít,nebo né,protože můj stav je kolíbající,někdy se mi dýchá lépe,někdy hůře,jsem nerozhodný. Před týdnem jsem byl i na kompletním vyšetření srdce tj. Echo,EKG,vysetreni doktorem. Prý normalní funkce od srdce tyto potize nemam. Jedine,co mi v krvi zjistili jsou zvysene D-Dimery ktere jsem mel 2,4. Nyni uz klesaji,muj osobni lekar uz nevi co s tim. Jeste me pry posle na cevni,neurologii apod. Pry mozna to je psychicke,ovsem nejsem si jist,ze bych byl nekdy ve stresu. Hlavne vim,ze mi to vzniklo po te cigarete a po kazde to bylo horsi a horsi. Přál bych si Váš názor,doporučení a co si o tom myslíte,může to být od psychiky ? Jak se to pozná na 100% ? Děkuji mnohokrát za odpověď.

Odpověď odborníka:

Tomáši. Pokud jste bez nálezu u lékaře, lze usuzovat na problém v souvislosti s psychikou. U pocitu cizího tělesa v krku se jedná pravděpodobně o laryngeální spasmus (globus hysterikus). Doporučuji: kontaktovat psychologa, dále zkuste trénovat odvést pozornost o možná vtíravých myšlenek, které se zvýšeně zaměřují na váš způsob dýchání. Začněte trénovat prohloubené dýchání a spojte to s tím, že po nádechu nosem na 4 doby provádějte výdech ústy a vydávejte přitom přes krk slabiku "HAAA" a tak to opakujte 2-3 minuty. A kdykoliv se vám objeví myšlenka na nedodechnutí, tak začněte prohloubeně dýchat a při výdechu výdavjte tu slabiku "HAAA". Zvyšte také příjem užívání hořčíku. Kupte si Magnesii lactici 500 mg a užívejte to současně s B-komplex forte 1x denně.

PhDr. Josef Sýkora
PhDr. Josef Sýkora

Specializace: Psychologie
Pracoviště: Energy – Centrum zdraví

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Anémie neboli chudokrevnost
Články: Anémie neboli chudokrevnost
V lidském těle dospělého...
RTG snímek plic
Články: RTG snímek plic
RTG snímek plic je jedním z...
Když plíce potřebují pomoc
Články: Když plíce potřebují pomoc
U rakoviny plic je časné...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Pět varovných příznaků mozkové mrtvice. Poznáte je?
Články: Pět varovných příznaků mozkové mrtvice. Poznáte je?
Z bezvědomí vás vytrhne...
EMG
Články: EMG
Elektromyografie (EMG) je...
Vitamíny v těhotenství pomáhají rostoucímu miminku
Články: Vitamíny v těhotenství pomáhají rostoucímu miminku
Zdravá strava je nejlepší...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: