Dvojité rozmazané vidění, závratě, nevolnost a brnění, pálení a bolest pravé končetiny až po palec, ukazováček a prostře

Dobrý den pane doktore, dovoluji si vás požádat o váš pohled, názor a vysvětlení pojmů z výsledků vyšetření mozku a krční páteře na MR a dále prognózu a terapii dle výsledků z MR. Přibližně rok při náklonu hlavy dopředu se mi rozmazávají písmena, rozdvojují horizontálně i vertikálně, vidím je i trojitě, některá se v textu zabarvují na zeleno a tmavě červeno, po chvilce se mi udělá nevolno až na omdlení. Před dvěma měsíci se přidala bolest ramene, která přecházela přes loket až k prstům a začalo brnění až pálení. Vidění i brnění mne budí i v noci. Obstřiky krční páteře nepomáhají. Teď jsem absolvovala MR se závěrem: vyšetření mozku - v BH supratentoriálně F a P bilat. juxtakortikálně prokazujemenyní asi 4 drobná ložiska velikosti do 2.3 mm charakteru nespecifické demyelinizace, v DWI bez restrikce difuze - bez akut. ischem. změn, sela nezvětšena, chiasma bez utlaku. Minimální pineální cysta průměru 2.2 mm. Vyšetření páteře - krční lordóza v nepříznivém kyfotizovaném postavení. Osteochondróza C 4-5, C 5-6, C 6-7. C 5-6, C6-7 redukce výše disků a tvorbou zvl. ventrálních spondylofytů. Redukce ventrálního subarachnoideálního - SA prostoru v rozsahu C5-6. Mělká imprese na ventrální plochu C míchy diskem C5-6 zprava. V etáži C4-5 incip. ostechondróza, protruze disku 1.8 bilat. mírně prominujícího do foramin, páteřní kanál šiře 12.5 mm. V etáži C5-6 osteochondróza, protruze disku 2.9 mm preforaminálně vpravo, páteřní kanál šíře 11.2 mm. V etáži C6-7 incip. osteochondróza, protruze disku 1.2 mm, páteřní kanál šíře 11.6 mm. Na šikmých skenech vpravo diskogenní redukce foramina C4-5 a zvl. C5-6 l. dx. Na šikmých skenech vlevo spondylogenní redukce foramina C4-5 l.sin. Děkuji za váš čas a odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, bohužel nedokáži jako spondylochirurg zhodnotit závažnost nálezu na mozku- 4 drobná ložiska velikosti do 2.3 mm charakteru nespecifické demyelinizace, dotaz směřujte na svého neurologa. Stran páteře jsou popisovány degenerativní změny plotének C4-5-6-7 (typická lokalizace degenerativního postižení krční páteře) projevující se snížením výšky plotének, kostními výrůstky a útlakem otvotů pro odstup nerových kořenů. Poškození míchy není zmíněno a vzhledem k uvedené šíři páteřního kanálu ani není pravděpodobné. Vaše degenerativní postižení je jinak poměrně typické pro věk nad 45-55 let a ve většině případů způsobuje pouze bolesti šíje s vystřelováním do horních končetin. Vaše obtíže jsou tedy poměrně atypické, nicméně není vyloučenou, že je toto degenerativní postižení opravdu způsobuje. Jako doplňující vyšetření bych doporučoval ještě duplexní sonografii vertebrálních tepen, která by mohla potvrdit/vyloučit útlak krevního zásobení mozku, komplexní ORL vyšetření a dále zcela jednoduché vyšetření- funkční RTG snímky krční páteře k vyloučení atlantoaxiální, či jiné nestability páteře vznikající v předklonu. Pokud by tato vyšetření byla negativní a neurolog by na nálezu MRI mozku neshledal nic závažného, bylo by možné zvážit operační stabilizaci plotének C4-7, která by navíc vrátila krční páteři fyziologický tvar- lordózu. Úplné odeznění obtíží Vám ale tento zákrok bohužel nemůže zaručit.

MUDr. Jiří Šrámek
MUDr. Jiří Šrámek

Specializace: Chirurgie páteře
Pracoviště: ProSpine, Německo

 
Líbí se vám odpověď?
+18 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x