Dysplazie čéšek

Dobrý den 1.listopadu jsem utrpěla při lyžování luxaci pately. Nejdřiv bylo podezření na poruchu vazů ale nakonec jsou v pořádku. 8.1. jsem navštívila jiného doktora a konstatoval pro mě zcela novou diagnózu a to vrozenou dysplazii čéšek I.st. Chci se zeptat jestli (pro sportovní karieru a lepší život v budoucnu) bych měla podstoupit operaci co nejrychleji a nebo se to snažit vyřešit cvičením. Přeci jen jsem mladá a operace by nemusela znamenat jediné řešení. Ale vzhledem ke sportovnímu vytížení nechci aby došlo k opakované luxaci. Ptám se tedy na váš názor a popřípadně zkušenosti s tímto typem zranění u sportovců. Děkuji

Odpověď odborníka:

Na tuto otázku podle snímku a stavu kolen musí odpovědět váš ortoped. Dysplazie a tím mi určité potíže, které v oblasti kolen vznikají záleží na stupni změn, které se na čéšce objevují. Dysplazie se hodnotí podle Wiberga do několika stupňů a teprve od III. st. se uvažuje o operaci. Kromě změn tvaru čéšky zálěží také na tvaru kondylů kosti stehenní, ose kolenního kloubu a tím i sklonu k luxacím. V potaz je třeba také vzít váš věk do 20 let kde stále ještě dochází k vývoji nejen kostry, ale také vazivového aparátu a svalové soustavy. S operací se zcela jistě nespěchá. Doporučuji tedy doléčení, rehabilitaci, zpevnění svalověvazivového aparátu pohybovou terapií na rehabilitaci. Opětné zhodnocení stavu kolenních kloubů vašim ortopedem a podle stavu a potíží další léčebný postup.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: