Eeg a ostré vlny

Dobrý den, mohla bych poprosit o vysvětlení nálezu EEG u syna? Je mu skoro 5 let, narodil se předčasně a jeho diagnoza je lehká spastická diparezní forma DMO . Intelektuálně je na úrovni zdravého normálního dítěte, chodí do školky s asistentkou, cvičíme Vojtu. Je plně samostatný, skoro na něm postižení není pznat. V o to větším šoku jsme byli , když nám na neurologii sdělili , že jeho nález na EEG obsahuje ostré vlny s ložiskem a vrcholu hlavy, šířící se do prava i do leva, bez generalilzace. Půl vyšetření jsem pak probrečela, protože padlo slovo epilepsie, se kterou jsem se nikdy nesetkalal a vůbec nepočítala s něčím takovým. Žádný záchvat nikdy neměl. Můžete mi prosím říct, co znamenají ty ostré vlny? To je nějaký spouštěč epilepsie, časovaná bomba v mozku, která čeká na spouštěč? Byla nám doporučen protizáchvatový režim. Mohou vlny samy zmizet, nebo když už tam jednou jsou, tak je tu prostě doživotně možnost kdykoliv dostat záchvat? Moc děkuji za odpověť.

Odpověď odborníka:

Ostré vlny jsou jednou ze známek buněk, které mají vyšší výbojovou činnost- tedy buńky epileptické buňky. To že tam jsou, neznamená, že se musí někdy záchvat objevit, ale na druhou stranu má Váš syn větší náchylnost ke vzniku záchvatu. Protiepileptický režim riziko výrazně sníží. I kdyby se epilepsie projevila, tak na ní existují velmi účinné léky, takže i nejhorší varianta by byla řešitelná.

MUDr. Sylvie Richterová
MUDr. Sylvie Richterová

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x