Eeg, stavy nevnímání

Dobrý den, prosím Vás o vysvětlení výsledku z vyšetření EEG, hlavně, zda výsledek EEG znamená epilepsii. Je mi 23 let, beru pravidelně z léků jen antikoncepci, jsem bezdětná. Na EEG jsem byla poslána kvůli občasným stavům nevnímání (např. jsem se dostala do stavu nevnímání, nastoupila do správného autobusu, koupila si správně lístek a téměř nic si z toho nepamatuji). Tento stav trvá přibližně 1/2 hodiny. Je doprovázen velkým zpocením, většinou ustane potom, co se najím (převážně čokolády). Nikdy jsem neupadla. Tyto stavy se objevily asi před necelým rokem v době, kdy jsem byla vystavena vysokému psychickému a nervovému napětí. Myslíte, že to je epilepsie? EEG popis: Technicky i metodologicky správný záznam. Areální diff i hmsf org nedok, MS chybí, AAR+, RF+- Základní aktivita je z pásma 9-15 HZ, střední a nižší ampl, nemodulovaná, nízká beta aktivita nad oběma předními kvadranty. Artefakty svalové, pohybové, rytmus sinusový, pravidelný o f 105/min Na tomto pozadí registrace strýmch komp bi-o a FT vlevo strmé i vysoké ostré vlny. během FS strmé komp bi-o strmé i ostré vlny FT vlevo V HD znperav křivky, strmé i ostré vlny FCT bilat, s maximem FT vlevo. po HD difusní výskyt vysokých strmých tehta vln. Zá: záznam s poruchou areální dif i hmsf organizace, s nepravidelnou základní aktivitou, s registrací hyperfunkičnách i specifických projevů FCT bilat, s maximem FT vlevo. VLP či LTG, ko po EEG po navedení medikaci. Moc Vám děkuji za pomoc.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nevím, jestli se vám povedlo reprodukovat popis EEG (který obsahuje příliš "neurologických" zkratek, které se obecně k interpretaci příliš nedoporučují) zcela přesně. Nicméně lékař zhodnotil váš záznam jako abnormální a odkazuje na zavedení léčby antiepileptiky - LTG - lamotrigin a VLP - zřejmě valproát (běžně se ale užívá zkratka VPA) s následnou kontrolou eeg poté. Ve vašem dotazu ještě chybí zmínka o tom, zda-li bylo zvažováno zobrazovací vyšetření (CT, MR), které se při diagnostice epilepsie též využívá.

MUDr. Miroslava Frčková
MUDr. Miroslava Frčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Kromě plic kouření často
Články: Kromě plic kouření často "nevydýchá" ani srdce
Většina lidí si kouření...
Se syndromem studených končetin můžete zatočit svépomocí
Články: Se syndromem studených končetin můžete zatočit svépomocí
Trápí vás revma? Pak jste...
Bojujte proti celulitidě punčochami!
Články: Bojujte proti celulitidě punčochami!
Celulitida postihuje téměř...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
Jak zatočit s rýmou: zkuste recepty našich babiček i nejnovější trendy
Detox během gravidity? Zbytečný hazard!
Články: Detox během gravidity? Zbytečný hazard!
Nastávající matky mají...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Angina pectoris
Články: Angina pectoris
Angina pectoris je označení...
Parazité - nechtěné suvenýry v lidském těle
Články: Parazité - nechtěné suvenýry v lidském těle
Není to příjemné pomyšlení...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: