Ekzém atopický

Dobrý den, mám na Vás dotaz ohledně atopického exému s kterým se léčím už odmala. Jsem i alergik a astmatik, ale nikdy jsem se s tím nepotýkala v takovéto míře jako po vyučení na střední škole ( obor kuchař číšník) toto povolání nemohu dělat na doporučení lékařky , nyní pracuji jako pokladní ale exém mě trápí dál a mastičky my vždy pomáhají jen chvíly. Mám ,,olezlé" ruce, obličej a skoro celé nohy. Nemohu se pořádně vykoupat aniž bych netrpěla, dlouhodobá práce v rukavicích mě také vadí. Lidé se mě často ptají zda to není nakažlivé. Jsem už zoufalá, psychycky to kolikrát kvůli tomuto problému nezvládám. Mám se s tím obrátit spíše na bylinkáře, nebo jak bych se měla zachovat - věčně obíhat doktory a zkoušet pořád jiné a jiné léky je unavující..a také, je možný nějaký speciální jídelníček? Myslím si že to může dělat i strava? Předem děkuji za odpověď s pozdravem Michaela Bašová

Odpověď odborníka:

Dobrý den, zkusila bych ještě vyšetření v dermatologickém centru, kde se provádí fototerapie, někdy má u pacientů výrazný efekt /např. centrum Achilea, Pronasan/. Dále by e dalo doplnit vyšetření an různé potraviny, důležité je i pozorovat zda-li po některých potraivnách dochází k zhoršneí ekzému, ty pak vynechat zcela striktně z jídelníčku. Příčinu zhoršení ekzému není vůbec lehké odhalit, většinou je spouštěcích faktorů více/ rizikové potraviny - silně kořeněná jídla, citrusy, ryby, čokoláda..., stres, infekce, hormonální vliv, určité prostředí a další, snažte se co nejvíce tyto spouštěcí faktory omezit na minimum. Důležité je pravidelně užívat antihistaminika, utlumí svědění apůsobí i protizánětlivě.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: