Emfiyzém plicní

Dobrý den paní doktorko, v á.2014 z RTG srdce a plic v zadopořední proj mám uvedeno: Hemitoraxy jsou symetrické,plicní křídla rozvinutá,parenchym plic bez ložiskových či infiltrativních změn. Zhrubělá plicní kresba v obl.horních laloků pl.,místy až drobné nodularity s lehce zvýšenou transparencí-susp.poč.emfyzém plicní-stac.nález. Poslední větu zprávy jsem v předchozím RTG v 3.2013 neměla. Znamená to, že se mě začíná rozvíjet nějaké nemoc? Čím to může být způsobeno. Jsem nekuřák a ani se nepohybuji v zakouřeném nebo prašném prostředí. Koncem září mám podstoupit plánovanou artrodezi hlezna po úrazu v červenci 2012. Může mě tento nález nějak ohrozit plánovanou operaci? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Zhrubělá plicní kresba může být i po nějaké prodělané plicní infekci, nebo kašli, jinak emfyzém znamená rozepětí plic, většinou je to důsledek dlouhodobé chronické bronchitidy, někdy to může být i důsledek genetické vady...
Pokud Vás netrápí kašel a námahová dušnost, tak bych větší problém v RTG nálezu neviděla, na operaci (pokud nebudou další potíže) jít můžete, ve zprávě tento popis mít budete, takže lékaři budou vědět, že byste mohla být případně rizikovější pacient.

MUDr. Vendula Bartáková
MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: