Faryngitida

Dobrý den, již zhruba asi 3 roky mě trápí hleny které mám od rána do večera. Byl jsem na alergologii na imunologii na plycním a vše v pořádku. Poté jsem šel na ORL a doktor mě sdělil, že mám chronický zánět hltanu tedy faryngitidu. Řekl mi, že si mám stříkat Vincentku jak do nosu tak do krku ale nazabírá. Četl jsem, že je dobré zvlhčovadlo vzduchu a pobyt u moře vše jsem zkusil bohužel bez výsledku. Na internetu jsem se dočetl, že je celkem úspěčná léčba laserem. Chci se vás tedy zeptat jestli je léčba laserem opravdu dobrá a kde bych případně na ten laser měl jít. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pane Martine. Omlouvám se za pozdní odpověď, dotaz byl ke mě přesunut. "Chronická pharyngtida" je velmi obecný a jen popisný pojem, který neříká nic o příčině potíží, což je podstatné. Pokud není zváženo, jaká je příčina podráždění hltanu (a "zahlenění") není smysluplné uvažovat o nějaké "léčbě laserem" - není jasné, na co by přesně měla taková léčba být cílena. Doporučuji situaci opětovně probrat s tím lékařem, který má k dispozici veškeré výsledky z dosavadních vyšetření a zná Váš zdravotní stav a životosprávu celkově (měl by to být Váš praktický lékař) - jen s kompletními informacemi lze posoudit, zda nebylo něco podstatného přehlédnuto či opomenuto.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: