Febrilie nejasné etiologie

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, kam případně dále nasměrovat dovyšetření mého zdravotního stavu. Vím, že přednostně mám konzultovat svého praktického lékaře, nicméně ten si, dle jeho vlastních slov, již neví rady, tak si myslím, že názor jiného lékaře mi neuškodí. Nejprve popíšu své komplikace. Koncem listopadu 2015 se u mě začali projevovat horečky (zpočátku do 39.5°), zejména v noci. Po konzultaci s PL naordinován Ospen 1000, po 4 dnech beze změny, proto podán Augmentin 625, který jsem dobral. Ovšem febrilie přetrvávaly. Proto jsem byl poslán na interní kliniku, kde bylo doplněno echokardiologické vyšetření (později cca po 3 týdnech při neustupujících problémech bylo zopakováno, opět s normálním nálezem), sono břicha, rentgen hrudníku, EKG, provedeny testy na Borrelie, EBV, CMV, Toxoplasma, HSV, sérologie (klíšťová encefalitida), imunologie. Vše bez nálezu. Při přetrvávajících obtížích doporučeno dovyšetření za hospitalizace. Po zhruba 3 týdnech mi horečky trochu ustoupily, nicméně jen na pár dní. Navíc se objevili silné bolesti lýtek, později jsem absolvoval EMG vyšetření se závěrem prodělané myalgie lýtkových svalů. Bolesti po zhruba 3 týdnech ustoupily. Později jsem byl hospitalizován na infekčním oddělení Bulovky, kde jsem byl týden. Veškerá vyšetření negativní, infekční příčina byla vyloučena, pouze mám ve zprávě napsáno, že se projevili protažené koagulace. Byl jsem tak znovu poslán na interní kliniku, kde byl zopakován rentgen hrudníku, doplněn RTG dutin na obličeji, CT hrudníku a břicha. CT se závěrem hraniční velikost sleziny, jinak vše normální nález. Později jsem byl vyšetřován v RÚ, provedeno několik odběrů krve, doplněny RTG páteře, rukou, nohou. Vše negativní, dle zprávy zánětlivé revmatické onemocnění s ohledem na absenci artritidy, orgánového postižení a negativitu autoprotilátek neprokázáno. Byl jsem poslán na PET/CT se závěrem lymfadenopatie v retroperitoneu a vlevo parailicky s vyšší akumulací FDG, čili pokud to správně chápu, tak lehce zvýšené uzliny, dle zprávy do 16 mm, onkologická škála pravděpodobnosti 3, což dle zprávy je prý jen malá abnormalita, takže v podstatě PET/CT bylo vyhodnoceno s normálním nálezem. Také jsem byl vyšetřen neurologem, bez nálezu. Toto tedy je shrnutí posledních zhruba 3 měsíců. Prosinec a leden jsem měl horečky téměř pořád, zhruba 2x krátká pauza na několik dní, poté další ataka febrilií. Koncem ledna a v únoru jsem byl většinu času subfebrilní, případně i úplně bez zvýšených teplot, ale po vždy zhruba 2 týdnech další ataka febrilií (někdy až přes 40°). Po celou dobu CRP mezi 40-70, jednou 150, dále zvýšená sedimentace kolem 60. Poslední odběr krve 22. 2. bez zvýšených hodnot CRP a sedimentace 16, tak jsem byl propuštěn jako zdravý, nicméně hned 25. 2. další ataka febrilií, která trvala 3 dny. Takže vyšetřován jsem hezky, nicméně příčina stále nezjištěna. To by mi ani tak nevadilo, pokud bych neměl každých cca 14 dní 3-4 dny horečky. Tak se opravdu nedá studovat, ve škole bych měl být pravidelně. Kromě (sub)febrilií jsem od samého začátku (kromě zhruba 14 dnů, kdy byly myalgie lýtek) bez dalších symptomů. Ano, jsem více unavený, při horečce bolest hlavy, ale není to nic, co bych nečekal. Pokud mám zmínit opravdu každou abnormalitu, tak pociťuji lehké záškuby různých svalů různě po těle. Normálně bych si na to nestěžoval, ale kvůli přetrvávajícím potížím jsem už více vnímaví i k drobným odchylkám. V minulosti jsem se s ničím dlouhodobě neléčil, neměl jsem zdravotní problémy. Bylo běžné, že jsem PL navštěvoval jednou za 2 roky s běžnou virózou ap., protože jsem jinak byl zdravý. "Nejzávažnější" komplikace prodělána cca před rokem, kdy jsem měl zlomený nos a protože jsem se při úrazu uhodil do hlavy, bylo chvíli podezření na otřes mozku, přičemž jsem byl vyšetřen lékařem na ambulanci + proveden RTG lbi a nosních kůstek, lbi bez zjevných traum. změn, takže jsem po srovnání nosu byl ihned propuštěn domů. Tolik asi k mému zdravotnímu stavu. Ještě bych mohl doplnit, že je mi 24 let. Na jakého lékaře bych se měl dále obrátit? Co případně navrhnout mému PL? Na jaké dovyšetření bych ještě měl být poslán? Ještě bych se chtěl zeptat, zdali je možné, že některý z provedených testů byl falešně negativní a pokud takovou možnost připouštíte, kde nejspíše se falešná negativita mohla vyskytnout? Co test na toxoplasmosu, jak vidíte jeho spolehlivost? Mohlo být něco zanedbáno/přehlédnuto na infekčním oddělení? Mohly by moje problémy i přes negativní nález z infekčního být zapříčiněny třeba nějakou bakterií, virem, parazitem? Pokud ano, doporučujete zopakování vyšetření? Případně jaké jiné vyšetření navrhujete? Je důležité odebírat krev při febrilním stavu nebo lze kdykoli? Vidíte souvislost mezi záškuby svalů a febriliemi? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pane Pavle. Děkuji za podrobný dotaz, trochu Vás ale zklamu. Bez kompletních informací o tom, co Vám bylo testováno a s jakými výsledky Vám opravdu nemohu k situaci takto na dálku nic přesného poradit, horečka neznámého původu je jedním z největších diagnostických "oříšků" a není výjimkou, že se příčina prostě nezjistí. Vyšetřen jste byl podrobně, nálezy (CRP, uzliny, myalgie...) ukazují na možnou infekční, event. "revmatologickou" příčinu stavu. Řada běžných laboratorních testů je určitým způsobem nespecifická, takže interpretace je někdy svízelná (+ vždy je nutno počítat s určitým malým rizikem chyby). Dotazy ze závěru Vašeho textu je třeba položit Vašemu ošetřujícímu lékaři (ptal jste se takto na interně a infekci? Co Vám bylo řečeno - předpokládám, že Vás nepropouštěli se závěrem "jste zdráv"). Doporučuji tedy situaci opravdu probrat opět s praktickým lékařem, který má k dispozici celou Vaší "složku" a zná Vás, dokáže tedy posoudit, zda v dosavadním postupu nebylo něco důležitého opomenuto. Ohledně svalových potíží - je vhodné uvážit revmatická onemocnění postihující primárně svaly (myositida - na to ale bylo předpokládám v RÚ pomýšleno a navíc Vaše symptomy by nebyly typické, lze uvažovat ale např. i o biopsii svalu...). Ohledně načasování odběrů - v době stoupající teploty je vhodné nabrat krev na tzv. hemokulturu - tedy snažit se zachytit případné bakterie přímo v krvi (předpokládám, že toto bylo někdy za hospitalizace provedeno). Ohledně dalších údajů - čistě teoreticky mohlo při popsaném úrazu dojít k většímu poranění než se zdálo se vznikem prasklinky lebky, ovšem při případné infekci zasahující mozek byste předpokládám měl daleko dramatičtější příznaky (a neurolog Vás viděl) - přesto je možná dobře zvážit, zda nedoplnit CT mozku a vedlejších nosních dutin (měl jste jen RTG...). Toxoplasmosa je jako příčina stavu nepravděpodobná. Přeji Vám pevné nervy a ať se příčina potíží přece jen odhalí!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: