Flebotrombóza, bolest lýtka

Dobrý den, od prosince mě hodně bolí noha v lýtku. Dnes konečně vím proč. Přepíšu nález z US žil LDK : VFC, VSF, VP jsou plně komprsibilní s patrným tokem. Na laterální straně lýtka v horní 1/3 je rozšířená, nekompresibilní žíla v délce 3 cm, distálně pak již v obvyklé šíři. Povrchový žilní systém bez insuficience, průchodný. Závěr - flebotromboza žíly na laterální straně lýtka v krátkém úseku, staršího data. Chci se zeptat jak moc je to vážné? To mi jako ted hrozí odtržení trombu a plicní embolie?? Doktorka na ultrazvuku mi řekla, že to vážné není. Mohu se zeptat na postup léčby? Co se bude dít? Dost se bojim a k tomu všemu mám ještě Crohna :-( Děkuji za upřímnou a pravdivou odpověd. Marcela

Odpověď odborníka:

Nález příliš závažný není, ale vyžaduje objasnění - vyšetření hematologem (odhalení event. poruchy srážení krve - Crohnova nemoc riziko trombózy zvyšuje, ale nutné vyloučit i další případné tzv. trombofilní stavy), pravděpodobně Vás čeká antikoagulace (ředění krve) za účelem rozpuštění trombu. Většinou se začíná aplikací podkožních injekcí s plynulým přechodem na tablety. Dovoluji si Vás odkázat na brožury pod níže uvedeným odkazem: http://www.warfarin.cz/cs/prakticke-tiskoviny-pro-pacienty.html - najdete tam otázky a odpovědi k tématu trombózy a ředění krve. Neméně důležitou součástí léčby je dostatek tekutin a elastické bandáže dolních končetin, prevence imobilizace (doporučuji dostatek pohybu, snažit se chodit co nejvíce pěšky, dále např. jako dopravní prostředek volit nejraději vlak, v případě delší cesty autobusem či letadlem aplikovat preventivně léky proti nadměrnému srážení krve atd. - vše najdete na uvedených stránkách).

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Varikoflebitis | Od: Martina | 14.7.2016 09:16
Dobry den jiz jednou jsem prodelala
hluboky zanet zil asi deset let a ted
mam po roce opakovane povrchovy
zanet zil loni jsem si aplikovala injekcr
Frakseparin letos Clexane jiz 40 injekci
0,8. 2denně dopler ukazal tromboticky
uzaver VP dx varikoflebitis cruris 1 dx
ty injekce uz budu brat porad?jak
dlouho se budu lecit mam dodrzovat i
dietu?dekuji za odpoved
reagovat
re:Varikoflebitis | Od: uLékaře | 14.7.2016 10:17
Dobrý den,
děkujeme za dotaz. Aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosím Vás, abyste dotaz
zkopírovala a vložila přímo do poradny na těchto
stránkách: http://www.ulekare.cz/poradna.
V poradně se Vám bude lékař věnovat.

Děkujeme a doufáme, že vše bude v pořádku.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: